Защо раздаваме жито на Задушница и как да го приготвим правилно - всички съвети и тънкости:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Защо раздаваме жито на Задушница и как да го приготвим правилно - всички съвети и тънкости:
16468
Източник: chudesa.net
Защо раздаваме жито на Задушница и как да го приготвим правилно - всички съвети и тънкости:

Всички знаем, че на Задушница се раздава (подава) жито и се прелива с вино, но замисляли ли сте се защо точно пшеница и вино? Както се оказва, това съвсем не е случайно, а обяснението откриваме при свещениците от храма "Св.Николай Мирликийски Чудотворец". 

"Житното зърно "няма да оживее, ако [първо] не умре" (1Кор. 15:36), затова вареното църковно жито ни припомня нашето бъдещо възкресение, а виното символизира животодателната Лоза Иисус Христос и Неговата пречиста Кръв в тайнството на светото Причастие (Иоан 15:4).

Освен близките ни, дошли да почетат и да се помолят за близките ни, подаваме и на хората около съседните гробове, та и те да измолят прошка от Бога за тях, както и ние за техните обични.

Целта е не самото раздаване, а молитвата, прошката, акта на милосърдие - така, както ни учи Библията.

 

Вярваме, че и вие спазвате тази традиция и почитате починалите си близки. Затова днес решихме да ви разкрием всички тънкости около приготвянето на варено жито за помен - ето как да го приготвим правилно:

свещичка за задушница

Как се приготвя жито за помен

Приготвянето му не е никак трудно и за него са ви необходими:

половин килограм грухана пшеница

настърганата кора на един лимон

1 чаена чаша захар (по-възможност фина или пудра)

1 чаена чаша смлени орехови ядки

щипка сол

2 супени лъжици галета

1 чаена лъжичка канела за аромат (можете да я пропуснете или да замените по желание с ванилия или друга ароматна подправка)

жито за задушница

Приготвяне:

Изчистете и измийте добре житото, след което ги залейте с вода, за да го покрие. Добавете солта и варете на слаб огън, докато водата не изври напълно. От време на време разбърквайте. Щом водата изври, е нужно да завиете плътно тенджерата с житото с плътно парче плат (най-добре одеяло) и да я оставите за около 2-3 часа. Когато те минат, изсипете житото върху голяма памучна кърпа, разстелете го на тънко и го оставете за още един час. Така тъканта ще попие излишната влага и житото няма да се разкашква. Ако пък го обичате по-сочно, може да пропуснете разстилането върху кърпата.

След това го сложете в голям съд, добавете лимоновата кора, ядките и галетата, разбъркайте добре и разсипете в пластмасови чашки или чинийки. Отгоре поръсете със захарта и ако желаете, и с канелата.
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft