Този сезон ги има навсякъде и са много евтини, а с тях могат да се приготвят чудни десерти.
Есента винаги ни харесва с румени ябълки , сочни и хрупкави. Опитни домакини и ароматно сладко се затварят за зимата, а най -вкусните сладкиши се пекат с тях. И днес ще ви разкажем за още едно невероятно десертче- ябълково барче
Това е традиционен литовски десерт , който започва да се прави през есента и се сервира за Коледа. То се съхранява за дълго време.
Съставките
ябълка 1,5 кг
канела 1 ч.л.
захар 300 g
Подготовка
Измийте ябълките, подсушете ги с хартиени кърпи. Извадете сърцевината и нарежете на тънки филийки. Сложете ги в тенджера, добавете захар, разбъркайте добре. Покрийте и оставете цяла нощ.
(150).jpg)
Поставете котлона на нисък огън на сутринта и ги сварете в продължение на 20 минути, за да ги направите меки.
(110).jpg)
Направете ябълковите филийки на пюре, добавете канела и, ако желаете, 50 грама смачкани ядки или шепа сушени плодове. Сварете на най-слабия огън за 10-15 минути, охладете. Сгънете марлята наполовина, навлажнете с вода, стиснете. Сложете контейнера и поставете ябълков сос в него. Гладко, плътно притиснато, така че да не образува кухини.
(95).jpg)
Плътно обвийте краищата на марлята и прехвърлете масата от резервоара на дъската за рязане. Натиснете с нещо отгоре, за да се пресова (например, покрийте с плоча и поставете буркан, напълнен с вода отгоре), оставете така за 24 часа. Извадете марлята, поставете я върху пергамента и я поставете върху шкафчето.
(84).jpg)
Опаковайте готовото барче в пергамент и го съхранявайте на хладно място ... Ако можете да го запазите, разбира се! Не забравяйте да споделите тази рецепта с вашите приятели.














