Известният проф.Мермерски: Този плод е истински поливитаминен концентрат! Толкова сила в нещо толкова малко:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Известният проф.Мермерски: Този плод е истински поливитаминен концентрат! Толкова сила в нещо толкова малко:
5238
Източник: blitz.bg
Известният проф.Мермерски: Този плод е истински поливитаминен концентрат! Толкова сила в нещо толкова малко:

Покойният проф. Христо Мермерски ни напусна преди почти година, но неговите съвети и рецепти за здравословно хранене и природосъобразен начин на живот продължават да са все така популярни. Известният лекар е автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина.

Той обичаше да казва, че ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. 

Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа, а много от тях са преведени в САЩ. Проф.Мермерски е описал съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

Вижте хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски, цитиран от "Марица".

Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат , който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един-естествен продукт. Още в древността е признат като ценно и лечебно средство.

шипков храст

Плодовете съдържат дъбилни вещества, захари, пектин, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, етерично флавоноиди, витамините С, В1, В2, К, А, Р, Р1, минералите калий, калций, магнезий.

Лечебните свойства на шипката са разнообразни. Действа диуретично, запичащо и кръвосъсирващо. Понижава съдържанието на холестерол в кръвта. Намалява чупливостта на капилярите поради наличието на витамин Р, флавоноиди. народната медицина препоръчва шипката при коклюш, диабет, трудно уриниране, умора, дизентерия, червен вятър.

В природата не съществува друг естествен продукт от овощията, толкова богат на витамини. По този показател шипките са на първо място по много високото съдържание на витамин С - 500-2500 мг, витамин В1 и В2 и на второ място по каротин. От микроелементите най-добре е представен силицият.

Шипката съдържа много захари - фруктоза, глюкоза, захароза, а също така и пентозани, скорбяла, белтъчини, азотни вещества, енергични масла.

плодове шипка

Още Хипократ е използвал шипката като противовъзпалително средство. По-късно е била използвана за лечение на рани от ухапване на куче, поради което е наричана кучешка роза. Руската народна медицина използва шипката за лечение нарани.

След издаването на книга на Йеронимус Бош използването на шипката се разширява като сироп, масло и мехлем при кръвохрачене, повръщане, възпаление на венците.

Според английския учен Полинг лечебният ефект на шипката се дължи на големи количества витамин С, което помага при простудни заболявания, нервно-психическа умора.

шипка сушена

Причината е в антиоксидантните качества на витамина, който пречи на стареенето, на атеросклерозата, инсултите, инфарктите, предотвратява образуването на отоци и асцит.

Днес научните лаборатории откриват и други антиоксидатни в шипката, действащи в това направление -х каротиноиди, витамин Е, флавоноиди. Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира кръвообразуването, обмяната на веществата и повишава имунитета.

Шипката действа лечебно и при сърдечни заболявания, бъбречни, жлъчни смущения, стомашно-чревни, гинекологични проблеми, чернодробни заболявания, цирози.

Помага за предотвратяването на тумори и рак.

шипков чай

Кои болести лекува шипката?

1. Има противовъзпалително действие и се използва за лечение нарани.

2. За повишаване на съпротивителните сили на организма и имунитета му

3. За лечение на скорбут

4. При нервно-психическа умора и простуди

5. Против инсулт и инфаркт

6. За забавяне развитието на атеросклерозата и стерилитета

7. При възпаление на стомашно-чревната и бронхиална лигавица

8. Понижава кръвната захар

9. Стимулира кръвообращението

10. Подобрява обмяната на веществата

11. Препятства развитието на гнилостни бактерии в червата

12. Подобрява сърдечната дейност

13. подобрява дейността на черния дроб

Лечението с шипка може да стане главно чрез чайове, настойки, мармалади, конфитюри.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft