Как да гадаем бъдещето с първото яйце на Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Как да гадаем бъдещето с първото яйце на Великден
10522
Как да гадаем бъдещето с първото яйце на Великден

Когато се белят шарените яйца на Великден, черупките трябва да се събират внимателно. Ако паднат на пода, това се приема като знак, че през годината ще има много бълхи и болести в къщата.

Събраните черупките се изхвърлят навън. Първото боядисано яйце винаги трябва да е червено – то се слага до домашната икона. В 

Плевенския край второто боядисано яйце се разчупва и се раздава на близките в семейството, за да са здрави всички през годината. Това разказа пред Actualno.com Миглена Николаева, ръководител на отдел „Етнография” в Регионалния исторически музей в Плевен.

Според традициите първите три дена от Светлата седмица преди Великден са отредени за почистване на дома – прави се за здраве. На Велики четвъртък рано сутринта се боядисват яйцата. В Плевенско те се събират на Лазаровден и през първите дни от седмицата. Растителните бои се приготвят с мълчана вода – налята от три места от чисто момиче. Червеното се е добивало от растението бояджийски брош. Жълтото и оранжевото се получавало като яйцата се варят с люспи от червен лук. Зеленото са добивали от копривата.
За региона са традиционни обикновените едноцветни яйца или пък с шарки, направени с памук, листо от растение или с восък от свещ.
С първото боядисано яйце – червеното, се подменя миналогодишното великденско яйце, което е стояло на домашната икона. На Велики четвъртък старото яйце се разчупва – по вътрешността му се гадае каква ще бъде годината. Ако не е развалено, годината ще е плодородна, и обратното. След това и черупките от него се изхвърлят извън къщата.
През годината яйцето под иконата се използвало като лек – ако се разболее някое от децата в семейството, баба му слагала червеното яйце под главата, за да оздравее по-бързо.
Ако пък в семейството има мома за женене, слагали червеното яйце в раклата й, та като дойдат годежари и видят дрехите й, те да заблестят.
„Козунакът навлиза в България като храна в началото на 20-и век. В миналото за Великден у нас са се правели специални обредни хлябове – за трапезата, за лазарската кумица, за кръстниците и за близките.

Тези хлябове са омесени от най-хубавото брашно. То се пресява в сито няколко пъти. В него се слага сребърна гривна или пръстен, защото среброто прогонва лошото.

Обредният хляб е като безкръвен курбан. Замесва се от чиста жена, която е с празнична премяна. Задължително през определен период в дома се е захващал нов квас – мая за тези хляб. На Велики четвъртък – също. Къщата никога не трябвало да остава без квас, защото се вярвало, че ако няма квас, няма да има и берекет. Обредните хлябове са правят кръгли или във формата на плетеница.

След замесването на кръглите хлябове на тях се нареждат кръстовидно нечетен брой яйца с черупката и така се поставят във фурната да се пекат. Този хляб не се реже, а се разчупва. От него се раздава на всички в семейството. По някогашните традиции агнешко не се яде до Гергьовден. В миналото на Великден българите са отговявали с птиче месо”, разказва още Миглена Николаева.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft