Как да изберем най- хубавия босилек за вкъщи

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да изберем най- хубавия босилек за вкъщи
7477
Как да изберем най- хубавия босилек за вкъщи

Босилекът в Индия е едно от основните свещени растения. В къщите, ако пространството позволява, саксия с 2-3 храсти босилек наведнъж има специално място. Сутрин жените извършват специален ритуал пред растението за даряване на благополучие, а вечер палят лампите. Смята се, че босилекът лекува инфекциозни заболявания, а в Индия се използва и за дезинфекция на вода.

В нашия район босилекът не е удостоен с такава чест, най -често се използва просто като ароматно допълнение към ястията, по -рядко се добавя към напитки. Колко малко наистина знаем за това ароматно растение! Например, знаете ли каква е, освен цвета, разликата между зеления и лилавия босилек ? Сега ще ви разкажем подробно.

Сортове босилек

Има няколко десетки разновидности босилек , всеки със свои характеристики. Но всички те условно се отнасят към две групи - с листа със зелен или лилав цвят.

Зеленият босилек е популярен в Европа: Италия, Франция, Гърция, България. В тези страни обикновено се добавя към салати и всички студени закуски и, разбира се, към печени изделия. Готвачите оценяват растението заради хладния му ментов аромат и освежаващ деликатен вкус.

Босилекът е основната съставка в италианския сос песто . Зелените листа вървят добре с домати и сирене. Босилекът се добавя към горещите ястия в самия край на готвенето, в противен случай той бързо губи деликатния си аромат. В комбинация с магданоз, естрагон, мащерка и мента, босилекът може да бъде основата на ароматен букет за повечето европейски ястия от риба и птици.

В лилав босилек ароматът е много по -богат и груб. Но това също го прави незаменима подправка в кавказката и азиатската кухня! Добавят босилек към всяко месо, птици, зеленчуци, сирена. В Кавказ рядко се среща зелен босилек в продажба. Лилавият босилек е по -подходящ за топли ястия, особено когато е изсушен.

В Узбекистан и Азербайджан се приготвя зашеметяващо ароматен чай с босилек , който след добавяне на резенчета лимон придобива бледорозов цвят. Зеленият босилек не е добър за това действие! Пийте винаги горещ, с плодове и сладкиши.

Ползите от босилек

Съставът на босилек и от двата вида е почти еднакъв. Растението е богато на витамини А, С и К, последният е особено важен за поддържане на функцията на кръвосъсирването и играе важна роля в метаболизма на съединителната тъкан. Босилекът укрепва имунната система, устоява на микробите и гъбичките, стимулира храносмилането и унищожава червеите.

Босилекът е в състояние да се справи с почти всички заболявания, които възникват в устната кухина. Пресните листа, ако бъдат сдъвкани, унищожават до 100% бактерии в устата, освежават дъха , лекуват сливиците, имат стягащ ефект върху венците и предотвратяват развитието на пародонтоза.

Лилавият и зеленият босилек са афродизиак и за двата пола. Не забравяйте да включите няколко ястия с тази подправка в менюто на романтична вечер.

Съдържащите се в растението етерични масла и антиоксиданти ефективно се борят със свободните радикали, така че босилекът е добър помощник за удължаване на младостта.

Но все пак основната разлика е! Учените смятат, че лилавият босилек е по -здравословен . Своят богат цвят дължи на високото си съдържание на антиоксиданти - антоцианини. Лилавите листа, когато се консумират редовно, предпазват клетките на тялото от рак .

Босилекът е подправка с богат аромат и силен лечебен ефект . Жените в положение и кърмещи майки, както и хората с диабет и заболявания на централната нервна система, не трябва да злоупотребяват с него.

Какъв босилек предпочитате? В какви ястия го добавяте? Не забравяйте да харесате и споделите статията с приятелите си!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft