Как да нормализираме чревната микрофлора и да нямате проблеми с дебелото черво

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да нормализираме чревната микрофлора и да нямате проблеми с дебелото черво
7449
Как да нормализираме чревната микрофлора и да нямате проблеми с дебелото черво

Как да нормализираме чревната микрофлора и да нямате проблеми с дебелото черво

 

Общото количество бактерии в човешкото черво (микроби)е средно около 50 трилиона микроорганизми и може да тежи до 1,5-2 килограма! Това е хиляди пъти населението на Земята и 1,3 пъти повече от общия брой на всички клетки в тялото.

Това са бактерии, вируси, гъби и археи (които погрешно се класифицират като бактерии). С други думи, от всички клетки в човешкото тяло, само 43% всъщност са човешки клетки.

Останалите са микроскопични колонизатори.

 

Интерактивният микробиом е строго индивидуален, като пръстови отпечатъци, отразява кои са вашите родители, с когото сте близки, какво ядете, какво правите (например контакт със земята) и много други.

Би било погрешно да мислим, че такова количество микроби в нашето тяло не засяга работата му по никакъв начин. Известно е, че микробиомът участва активно в храносмилането, регулирането на имунната система, защитата от заболявания и производството на витамини.

Нарушаването на баланса на микробиома може да доведе до предразположение към чревни заболявания, а последните изследвания върху животни разкриват механизма на тази връзка.

Изключването на фибри от диетата на експерименталните мишки доведе до намаляване на броя на микробите, които ядат фибри. В резултат на това те са заменени от бактерии, които се хранят с чревната лигавица.

Подобен механизъм в човешкото тяло го прави по-податлив на инфекции като колит (възпаление на дебелото черво) и повишена чревна пропускливост.

Това обаче не е всичко. Чревните бактерии контролират нашите емоции и поведение, стимулирайки производството на определени хормони.

Удивителното откритие е, че до 50% от серотонина и до 90% от допамина ( ​​хормони на щастието) се произвеждат точно в червата.

Бактериите могат да повлияят на хранителните предпочитания на гостоприемника, като ги принуждават да ядат храни, които насърчават растежа и възпроизводството им. Някои бактерии се хранят с мазнини, някои със захар и за предпочитанията си трябва да платят на собственика.

Микробите могат да контролират поведението на хранене на гостоприемника по различни начини: те се намесват в работата на системата за снабдяване на мозъка, променят чувствителността на вкусовите рецептори, произвеждат вещества, които влияят на настроението, както и промяна в предаването на сигнали от червата към мозъка чрез блуждаещия нерв.

Как можем да получим бактериите, които да работят за нас, да подобрят здравето ни и да ни направят истински щастливи? Най-лесният начин за оптимизиране на микробиомите е чрез хранене.

 

Нормализиране на чревната микрофлора

Ще ви разкажем за девет промени в диетата, които ще насърчават здравето на дебелото черво.

 

Разнообразие

Хранене с голямо разнообразие от различни храни, по-специално растителни, ще осигури максимална диверсификация на чревни бактерии.

Най-добре е да се опрете на храната с фибри. И колкото повече съставки има в съдовете на вашата маса, толкова по-добре.

 

Пресни зеленчуци и плодове

Увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци, за да оптимизирате приема на фибри и да осигурите разнообразие от бактерии.

Зелените листни зеленчуци съдържат определен вид захар, който подхранва полезни чревните бактерии, което на свой ред помага да се изгонят вредните микроби. Тази захар се произвежда от растенията в процеса на фотосинтеза.

Някои микроорганизми в червата се специализират в ферментацията на разтворими фибри от плодове и зеленчуци, а страничните продукти от тази ферментация помагат да се подхранват клетките, обвиващи дебелото черво.

По този начин те предотвратяват проблеми, свързани с повишена чревна пропускливост. Най-важните странични продукти на ферментацията са мастни киселини с къса верига, например бутират, пропионат и ацетат.

 

Ферментирали храни

Яжте ферментирали храни - най-новите научни доказателства доказват, че те са богати на полезни бактерии, които са добре установени в червата.

Такива продукти включват ябълки, кисело зеле, кимичи (корейски закуска от мариновани зеленчуци), японски соев фасул натто.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft