Как правилно да сварим турско кафе? Тези чести грешки (които всички правим) съсипват вкуса му:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как правилно да сварим турско кафе? Тези чести грешки (които всички правим) съсипват вкуса му:
1771
Как правилно да сварим турско кафе? Тези чести грешки (които всички правим) съсипват вкуса му:

Слагате твърде много кафе и го оставяте да заври няколко пъти в джезвето... Така разваляте вкуса на кафето .

Вие също ли сте любител на турското кафе ?

Домашно кафе в джезве или просто турско кафе – напитката, която традиционно се приготвя във всяко домакинство на Балканите, обикновено се пие сутрин и често е мерило за майсторството на домакинята.

При варенето на тази любима на мнозина отвара обаче често се допускат грешки, които непоправимо развалят вкуса й.

кафе в джезве

Ако кафето е добре сварено, на шега казват, че девойката, която го е направила, „може да се омъжи“, което означава, че е угадала правилното съотношение на кафе, вода и, ако трябва, захар.

Без значение колко опитни сте в приготвянето на кафе, вероятно има няколко стъпки в процеса, които оставят място за подобрение.

Варене на кафе по турски начин

За да приготвите вкусно турско кафе, загрейте чаша вода в джезве, след което я отстранете от огъня. Никога не оставяйте да заври!

Прехвърлете част от водата в чаша и добавете чаена лъжичка кафе в джезвето.

Разбъркайте, за да се уверите, че няма бучки, след това върнете съда отново на котлона и когато кафето достигне ръба на джезвето, свалете отново от котлона и добавете водата, която сте сложили в чашата. Сложете отново на котлона и изчакайте да заври.

турско кафе

След всички тези стъпки кафето е готово за сервиране.

Ако искате подсладено кафе, най-добре е да добавите захарта, докато водата е още студена.

А това са най-честите грешки , които всички допускаме, докато приготвяме турско кафе:

Използваме чешмяна вода

За приготвяне на кафе се използва бутилирана или филтрирана вода. Чешмяната вода съдържа хлор, който може да унищожи миризмата и вкуса на кафето.

Варим на грешна температура

Температурата на водата е изключително важна. По време на варене тя трябва да бъде между 90°C и 95°C.

Използването на термометър е най-лесният начин да проверите дали водата е достатъчно гореща, но ако нямате такъв, можете да кипнете водата и да я оставите да престои около 30 секунди, преди да добавите кафето.

съставки турско кафе

Слагаме твърде много кафе

Хората често добавят твърде много кафе, за да получат по-силен вкус, но ако добавите твърде много, рискувате да получите горчив вкус. Освен това повече кафе в чашата няма да го направи по-силно.

Златното правило е 1 супена лъжица кафе за 1 чаша вода.

Прекаленото бъркане унищожава вкуса на кафето

Ако кафето се остави да се издигне до ръба на утайката няколко пъти, пяната се губи и вкусът на кафето се променя;

Разбъркването, след като кафето е сварено и свалено от котлона, също ще промени вкуса на напитката.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft