Кой не трябва да яде картофи? Много хора не знаят и продължават да ги консумират

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Кой не трябва да яде картофи? Много хора не знаят и продължават да ги консумират
196322
Кой не трябва да яде картофи? Много хора не знаят и продължават да ги консумират

„Трапеза без картофи е като купон без музика “. Не е чудно, че този нишестен зеленчук се нарича "втори хляб". Средно българинът изяжда около 120 килограма картофи годишно и тази цифра има тенденция да расте.

Повечето хора у нас обичат картофите и отказват дори да признаят, че могат да бъдат вредни. Мнението на лекарите и диетолозите за картофите обаче не може да се нарече розово.

 

Какви проблеми могат да застрашат любителите на картофените ястия, кой трябва да го изключи от диетата и как да намали потенциалната вреда от кореновата култура до нула. Отговорите на тези и други въпроси в нашата статия днес

 

Картоф: полза и вреда

 200 грама картофи съдържат 14% от дневния прием на витамин С и половината от дневния прием на калий, микроелемент, жизненоважен за нашите кръвоносни съдове и кости. Това, че в един картоф с размер на дланта се съдържат 50% от дневната норма на витамин В6, който участва в подсилването на  нервната система.

Американски учени са изчислили, че хората получава до 25% от всички полифеноли от картофени ястия - най-полезните антиоксиданти, които защитават сърцето, кръвоносните съдове и предотвратяват стареенето и рака. Днес научаваме повече за ползите от картофите, но за съжаление не можем да забравим за редица противопоказания и скрити опасности за човешкото тяло.

 

Кой не трябва да яде картофи

Хора страдащи от диабет

Учени от Харвард проведоха проучване за 20 години, в което участваха около 85 хиляди пациенти. В резултат на това беше доказано, че яденето на картофи твърде често допринася за развитието на диабет тип 2.

При тези, които консумират картофи 2-4 пъти седмично, диабетът се диагностицира със 7% по-често от тези, които ги ядат само веднъж седмично. А 3 седмични порции пържени картофи увеличават вероятността от заболяване с 19%. Мазните пържени картофи се оказаха най-вредните.

 

Хипертония
Друго проучване установи, че жените, които ядат 4-5 порции печени или варени картофи на седмица, имат 11% повишен риск от хипертония в сравнение с тези, които консумират не повече от една порция. Отрицателният ефект от пържените картофи беше още по-висок - 17%.

Болести на ставите

Някои пациенти съобщават, че ставите им се влошават при консумация на картофи, домати, патладжан. Основната причина за тази реакция е наличието на тропанов алкалоид, към който мнозина са много чувствителни.

Ето какво казва Норман Чайлдърс, основател на Фондацията за изследване на артрита: „Въз основа на проучване на влиянието на растенията върху повече от 1400 доброволци е установено, че причиняват артрит у чувствителни хора над 20 години . “

За да установят чувствителността на организма към нишестето , лекарите съветват пациентите си да проведат такъв експеримент: изключете от диетата всички скорбялни зеленчуци за период от три месеца и след това постепенно ги въвеждайте един по един. Така че с помощта на диета можете да проследите как артритът реагира на появата на картофите и неговите близки на вашата маса.

 

Алергия 

към картофи е доста рядка, най-често децата страдат от нея. Симптомите са подобни на обикновена хранителна алергия. Най-честите прояви са обрив, който се появява веднага след консумация на продукта, задух и подуване на устната лигавица.

 

Как да готвите и съхранявате картофи, за да сведете до минимум вредата

Елиминирайте стари и покълнали картофи

Картофите съдържат токсичното вещество соланин, което предпазва зеленчука от вредители. На места от концентрацията  картофът става зелен. При хората соланинът може да причини отравяне: главоболие и мускулни крампи.

Концентрацията на соланин се увеличава при продължително съхранение и от излагане на картофи на слънце. Ако грудките са зелени, най-добре е да ги изхвърлите или в крайни случаи внимателно да отрежете зелените площи.

 

Гответе с обелките

Около 50% от всички полезни картофени полифеноли се намират в обелките им и съседните тъкани. Затова зеленчукът трябва да се почиства внимателно, като се отстранява тънък слой от кожата 

Изключение правят зелените или покълнали картофи. Такива трябва да бъдат почистени чрез отрязване на корите и дебел слой от съседни тъкани, за да не се получи голяма доза соланин.

 

Изберете сортове с по-малко скорбяла.

Учени постоянно работят за създаване на по-малко вредни сортове картофи с по-ниско съдържание на нишесте и високо полезни полифеноли. Ярък пример за това е картофът с лилав оттенък. Този цвят говори за анличието на антоцианини - това са едни от най-мощните полифеноли.
 

Правилно приготвено

Гликемичният индекс на картофите (GI) варира значително от ястие до ястие. Така че GI на пържени картофи е 110, повече от варените. Но GI на картофено пюре вече е 80, варени картофи - 70, а ако са били варени в кората си - тогава всичките са 65, като варено цвекло и ръжен хляб.

Процентът на нишестето също зависи от метода на приготвяне. Такова нишесте достига до дебелото черво почти неразградено. В този случай кръвната захар се повишава по-бавно и не толкова, затова ястията с устойчиво нишесте не допринасят за увеличаване на теглото, подобряват чувствителността към инсулин и понижават холестерола.

Най-малко устойчиво нишесте се намира в картофеното пюре - до 3%. Печените картофи във фурната съдържат до 6%, а варените в микровълновата - 7%.

 

Хладилник преди употреба

Съдържанието на стабилно нишесте в готово ястие може да се увеличи, като го съхранявате в хладилника. За един ден ще стане 1,5-4 пъти повече, отколкото в току-що приготвен картоф. Както писахме по-горе, устойчивото нишесте е добро за храносмилането и фигурата.

Не пържете

Както писахме по-горе, ако ядете пържени картофи повече от три пъти седмично, това увеличава риска от смърт от различни заболявания. Вместо да пържите, гответе ги, печете с обелките във фурната или в микровълновата.

Ако все още не можете да живеете без картофи, пържени в тиган, тогава първо го накиснете за 40-50 минути във вода, за да се отървете от излишното нишесте.

Обобщавайки, казваме, че картофите несъмнено са богати на хранителни вещества, което означава, че те могат да бъдат част от здравословната диета, ако подходите разумно към приготвянето им, следете размера на порцията и не забравяйте за противопоказанията.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft