Лесна рецепта за доматен сос за зимата вместо кетчуп

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лесна рецепта за доматен сос за зимата вместо кетчуп
Лесна рецепта за доматен сос за зимата вместо кетчуп
7771
Лесна рецепта за доматен сос за зимата вместо кетчуп
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лятото е времето за приготвяне на консерви за зимата. Тук всяка домакиня се ръководи от вкусовете на семейството си. В същото време повечето от нас приготвят препарати на базата на домати. Причината е много проста – доматеният компонент присъства в повечето ястия от нашата кухня, което не оставя шанс на консервите от други зеленчуци да заемат челно място. Например, правя сладък доматен сос в големи количества, защото семейството ми го обожава.

Попаднах на този сос по време на почивка в Турция. В желанието си да се потопим в атмосферата на тази страна колкото е възможно повече, ядохме в малки кафенета и ресторанти, където местните хора посещават по-често от туристите. Там опитах соса, който ни сервираха към всички ястия като безплатна добавка. Но беше толкова вкусно, че можеше да се яде отделно , просто намазана върху хляб. Когато се прибрах, намерих рецепта за този вълшебен сос и сега го приготвям всяко лято.

Сладък доматен сос вместо кетчуп

Основното предимство на този сос е, че лесно може да замени кетчупа от магазина . В същото време съставът на продукта ще бъде напълно натурален, което му добавя предимства в сравнение с подобни сосове от супермаркета. Освен това сладкият доматен сос се приготвя доста лесно. Благодарение на това такива препарати могат да се правят няколко пъти на сезон.

Рецепта за сладък домашен кетчуп

съставки:

  • 2500 г домати
  • 3 големи глави лук
  • 100 мл оцет
  • 60 мл растително масло
  • 250 г захар
  • 2 с.л. нишесте
  • 1,5 с.л. сол
  • 0,5 ч.л. млян черен пипер
  • 0,5 ч.л лют червен пипер
  • 1 с.л. л. смлян кориандър

Приготвяне:

Първо, нека подготвим доматите. За този сос са подходящи всякакви домати, независимо от размера и сорта. Основното условие е да не се използват развалени плодове. Отстранете люспите на доматите и ги пасирайте. За това е полезна месомелачка или кухненски робот. Обичам доматени семки в сос, затова не ги разделям. Но ако предпочитате по-хомогенна консистенция, полученото пюре трябва да се пасира.

След това обелете лука и го нарежете на едро. В дълбок тиган или тенджера запържете лука в растително масло до златисто кафяво. В друга купа сложете лука, а в тигана с олиото изсипете доматеното пюре.

Пасирайте с блендер лука и след това го добавете към домата. Разбъркайте всичко, изчакайте да заври и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути.
След това добавете сол, подправки, оцет и захар към бъдещия сос. Между другото, можете сами да регулирате нивото на сладост. Ако правите соса за първи път, първо добавете половината захар към домата и го овкусете. Най-добре е да охладите лъжица сос, тъй като по този начин вкусът ще се разбере по-ясно. И тогава решете колко повече захар да добавите и дали изобщо е необходимо. След това гответе соса още 30 минути при непрекъснато бъркане.

Сега е ред на нишестето. Разбъркайте го в няколко супени лъжици студена вода и го изсипете в доматената маса на тънка струйка. Можете да пропуснете тази стъпка, ако планирате да имате по-рядък сос, тъй като нишестето ще го сгъсти. След като добавите нишестето, варете соса още 15 минути.

Разсипете готовия сос в стерилизирани буркани. От това количество продукти се получават около 1,5 литра сос. Охладете бурканите, като ги обърнете с капачките надолу и след това ги завиете с одеяло. Сладкият доматен сос е готов!

Надяваме се, че нашата рецепта е полезна за вас. Освен това препоръчваме да приготвите невероятни патладжани с чесън , които ще ви радват с вкус през цялата година.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft