Любовта на французите им дарява здраве и дълголетие

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Любовта на французите им дарява здраве и дълголетие
9648
Любовта на французите им дарява здраве и дълголетие

Неслучайно Франция е страната на любовта и на виното. Любовта на французите към хубавата кухня и хубавите жени е пословична.

Ако мъжката любов (а защо не и на жената) преминава през стомаха, то Франция е може би най-подходящото място за съвпадението на празничното ни настроение. J

 

Отдавна е известно, че французите са едни от най-здравите хора, а Франция е една от страните с най-много дълголетници. Имайки предвид начина им на живот, това буди много въпроси, съмнения и противоречия у изследователите. „Френският парадокс” е термин, използван от английски диетолози, за означаване на очевидно противоречие между традицията на френската кухня и здравето на французите. Терминът е въведен за първи път през 1992 г. от Серж Рено, професор в университета в Бордо .

 

Оказва се, че процентът инфаркти при французите е много по-нисък от този при американците, например: във Франция, на 100 000 души население на средна възраст, се падат по 145 инфаркта, годишно, а в САЩ – 315 инфаркта. Нещо повече – в средиземноморска Франция, където храната е с доста високо съдържание на мазнини (гъши дроб, патешко), вино и алкохолни напитки, общото здраве е доста добро. Миокардът е само при 80 от 100 000 души годишно, или 4 пъти по-малко, отколкото в САЩ. Освен това, продължителността на живота там е много по-висока  (поне с около 10 години повече). 

 

Битуват няколко актуални хипотези, разбулващи тайната за здравето на французите. Една от хипотезите е, че маслините и по-специално зехтинът, които са богати на o-дифеноли, олеоперин, тирозол, хидрокситирозол и други вещества имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и предпазват от появата на атеросклеротични плаки. Факт е, че френската кухня е богата на зехтин и маслини, маслинови пасти, но това е специфична особеност и на други кухни, чиито представители съвсем не се славят с добро здраве.

 

Друга хипотеза потвърждава, че употребата на патешко месо, богато на холестерол, но благоприятстващо синтеза на „добрия” холестерол в организма, може да предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Съществуват мнения, че именно от месото на гъските и патиците се изобретява лекарство срещу висок холестерол, но това все още не е доказано. Патешкото месо е част от френското меню и почти няма ресторант във Франция, който да не предлага някакво ястие с него.  

 

Според други, френският парадокс де сължи на консумацията на риба, по-специално на мазни риби. Те са богати на полиненаситени мазнини, които обикновено са много благоприятни за здравето. Някои риби, като пастървата например, имат изключително благоприятно влияние върху здравето и за разлика от други места, където се консумират по-рядко, там консумацията им е ежедневна.  Това съвпада с традициите в японската кухня. Неслучайно и там се говори за дълголетие. 

 

Една от най-разискваните и богати на доказателства хипотеза е, че причината, както за дълголетието, така и за ниската сърдечно-съдова заболеваемост при французите, е консумацията на червено вино. Разумната консумация на червено вино (една до две чаши на ден) е едно от най-логичните обяснения за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Съществуват доказателства, че  ресвератролът, един от многото полифеноли в червеното вино, наред с високите антиоксидантни свойства на червеното грозде, са особено силна защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Тази хипотеза е доказана от екип на INRA  (Национален Институт по агронимически изследвания) през януари 2010 г.  В действителност, кривата показва, че консумацията на червено вино съвпада с намаляването на сърдечно-съдовите заболявания. Факт е, че червеното грозде е богато на проантоцианидини, които са много силни антиоксиданти и възпрепятстват стареенето на клетките. Освен това, те заздравяват кръвоносните съдове и предпазват капилярите от увреждания, причинени от свободните радикали.

Екстрактът от Гроздово семе подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви. Има противоалергични и противовъзпалителни свойства и е добър имуностимулатор. Проантоцианидите заздравяват стените на вените като ги предпазват от образуването на разширени вени и спукани капиляри (варици).

Уникална комбинация между висококачествени екстракти от Гроздово семе и Гинко билова  се съдържа в продукта GinkgoVin. Екстрактът от Гинко Билоба е с най-голяма чистота на българския пазар. В една опаковка GinkgoVin се съдържат 60 таблети, които са достатъчни за двумесечен прием. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.  

Която и да е причината за здравето на французите, можем да вземем пример от доброто им настроение и от начина, по който се наслаждават на живота, любовта и хубавото вино!

  Бояна Николова, консултант на Ботаник 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft