МАЛКО ЗНАЯТ НА КАКВО Е СПОСОБЕН: Рожковът е изключителен лек за дебело черво, диабет, висок холестерол

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
МАЛКО ЗНАЯТ НА КАКВО Е СПОСОБЕН: Рожковът е изключителен лек за дебело черво, диабет, висок холестерол
20604
МАЛКО ЗНАЯТ НА КАКВО Е СПОСОБЕН: Рожковът е изключителен лек за дебело черво, диабет, висок холестерол

Рожковът е изключително лечебен и в никакъв случай не трябва да го пренебрегваме.

СЪДЪРЖА: прости захари 13% (фруктоза, малтоза и глюкоза); захароза 20%; нишесте 35%; пектин 3%; протеини 4%; полизахариди 3%

Витамини: A, B, B2, B3 и D. Минерали: калций 36%, калий 24%, фосфор и магнезий. Ел. микроелементи: желязо, манган, барий, мед и никел

Рожковът се използва в храната повече от 4 хилядолетия, а лечебните му свойства са използвани от почти всички древни цивилизации.

Смята се, че рожковът е бил част от основната диета на Йоан Кръстител, откъдето идва и немското наименование на рожкова - Johannisbrot, което означава "хлябът на Йоан".

В древността семената на рожкова са служили като мерна единица за злато, тъй като, независимо от условията на съхранение, семето винаги тежи 0,18 грама.

шушулки рожков

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА РОЖКОВА:

Предотвратява храносмилателни проблеми, намалява лошия холестерол, понижава кръвната захар, стимулира отхрачването и помага при астма, укрепва имунитета, действа срещу алергии, защитава здравето на сърцето и кръвоносните съдове и укрепва костите

Днес рожковът има широка гама от приложения. Има естествено сладък вкус и много ароматна миризма, така че се използва като заместител на какаото при приготвянето на торти и сладкиши.

Освен това рожковът има по-ниска калоричност от шоколада (с 2/3) и не съдържа оксалова киселина, която е една от причините за акне при младите хора.

Освен заместител на какаото, рожковът може да замести и кафето. Хората, при които кофеинът причинява различни неразположения като тревожност, тахикардия и високо кръвно налягане или имат диабет, би било най-добре да пият топла напитка от рожков вместо кафе.

напитка от рожков

Хората с диабет трябва да ядат семена от рожков сутрин и вечер. При консумация на 15 g рожков дневно за период от 4 седмици се наблюдава намаляване със 7% на общия холестерол и 11% на LDL (лошия) холестерол.

Лечение: сутрин на гладно една чаена лъжичка смлян рожков се разтваря в устата и след това се поглъща. Рожковът премахва излишните мазнини от тялото, затова се препоръчва и при отслабване. Благодарение на калций и фосфор, рожковът намалява риска от остеопороза.

брашно от рожков

Брашното от рожков съдържа дъбилни вещества, има антиалергични и антивирусни свойства. Рожковът се свързва с токсините от червата и ги изхвърля, като същевременно създава защитен слой върху стените на червата.

Ето защо рожковът се препоръчва при гадене и диария. Проблемите с изпражненията изчезват само за два дни след терапия с рожкови.

ЛЕК ПРОТИВ ДИАРИЯ:

20-30 грама смлян рожков се смесва с чаша хладка вода или мляко, след което се добавя щипка ръжено брашно. Разбъркайте добре и пийте три пъти на ден.

СРЕДСТВО ПРОТИВ ПОВРЪЩАНЕ:

1 чаена лъжичка смола от рожков, смесена с чаша вода до разтваряне. Изпива се вечер преди лягане.

Рожковът има формата на шушулка, с тъмнокафяви семки, приятен и сладък вкус, напомнящ на шоколад.

рожков шушулка

В Древен Египет се използва като подсладител и храносмилателна добавка, а по време на Гражданската война в Испания се използва в борбата срещу глада.

Рожковът е богат на витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, С и Е. Благодарение на това те подобряват правилния метаболизъм, изграждат тъкани и позволяват на тялото да използва по-добре енергията от въглехидрати, протеини и мазнини.

От минералите съдържа желязо, мед, манган, селен, цинк, фосфор, магнезий, калций, натрий и калий. Влияят върху баланса на течностите в тялото, доброто храносмилане, растежа на клетките, така че защитават костите, мембраните и органите.

Участват и в предаването на нервните импулси, стимулират физическата издръжливост и преноса на кислород.

Тези минерали също поддържат енергийния баланс и имат добър ефект за намаляване на стреса и депресията.

Семената на рожкова са богати на разтворими растителни фибри, които имат добър ефект върху храносмилането и правилното функциониране на червата.

Съдържа незаменимата аминокиселина триптофан и в комбинация с други брашна осигурява хранително пълноценна храна, която ще бъде добър заместител на протеините от животински произход. Ето защо се препоръчва в периода на растеж и развитие на детето и във веган диетата.

Високото ниво на танин (мощен антиоксидант) помага в борбата с преждевременното стареене на клетките, има противовъзпалително и антибактериално действие, регенерира клетките, намалява триглицеридите и лошия холестерол и повишава добрия холестерол.

  • Съдържа малко количество мазнини, добри мазнини и не ви кара да пълнеете.
  • Фино смленият рожков е идеален заместител на какаото на прах, заради шоколадовия си вкус.
  • В сравнение с шоколада, рожковът е три пъти по-богат на калций.

шоколад от рожков

Може да се използва като прахообразен подсладител или като заместител на брашното. Рожковът е идеална храна за тези, които имат непоносимост към глутен или алергични към ядки. Може да замени и част от брашното в сладки рецепти.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft