Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас - тази година задължително пак го правя! Пухкава сладост на конци:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас - тази година задължително пак го правя! Пухкава сладост на конци:
Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас - тази година задължително пак го правя!...
18300
Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас - тази година задължително пак го правя! Пухкава сладост на конци:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Предлагаме ви да опитате рецептата за един по-различен великденски козунак , който традиционно се поднася в съседна Румъния. Дори името е почти същото - cozonac.

Продуктите са подобни на тези, които използваме и ние, но интересното е плънката, която има наситено шоколадов вкус в комбинация с ядки и аромати. Снаха ми е от Румъния и се забавлявахме да правим този Румънски козунак  през последните няколко години.

Самото тесто е обикновено тесто с мая. Това обаче е овкусено с цитрусови плодове.

козунак разрез

Пълнежът е много лесен и съдържа какао на прах, ядки, пудра захар и екстракт от ром. Стафидите се накисват с екстракт от ром или ванилия.

След като тестото и пълнежът са направени, хлябът се навива в стил канелено руло, за да се направят красиви шарки в козунака. Това е забавен ефект.

румънски козунак

Шоколадов козунак (Румънска рецепта)

Продукти:

За тестото:

1 чаша топло прясно мляко

3/4 чаша разтопено масло

3 големи яйца стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци

2 супени лъжици чист екстракт от ванилия

1 ч.л. екстракт от ром по желание

1 пакетче активна суха мая

3/4 чаша захар

6 чаши брашно

1 настъргана лимонова кора

За пълнежа:

1 чаша стафиди

2 чаши смлени орехи

4 ч. л. какао на прах

1/2 чаша пудра захар

За поръсване/намазване на козунака:

1 яйчен белтък

кафява захар или едра захар за поръсване отгоре

Приготвяне:

Млякото трябва да е топло, но не горещо (43°C).

Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Добавете млякото в купата на миксера с жълтъците, маслото, 2 супени лъжици захар, ванилията, екстракта от ром и маята. Разбъркайте. Оставете да втасва 5 минути, докато стане на мехурчета.

Добавете останалите съставки, като добавяте по 1 чаша от брашното наведнъж и започнете да разбърквате с приставките за тесто на миксера (може да месите и на ръка).

Месете 6-10 минути, докато стане гладко и еластично. Добавете още брашно по 2 супени лъжици наведнъж, ако тестото е много лепкаво.

продукти козунак месене

Поставете тестото в намаслена, чиста купа. Обърнете тестото, така че всички страни да са намаслени. Покрийте с кухненска кърпа.

Поставете на топло място. Оставете да втаса за 1-2 часа, докато удвои обема си.

За плънката:

Сложете стафидите в малка купа. Покрийте с вода, смесена с ванилия или екстракт от ром.

Комбинирайте съставките за пълнежа. Оставете настрана.

плънка козунак

Сглобяване на козунака:

След като тестото е втасало, разрежете го наполовина. След това разрежете всяка половина отново на две.

Разточете едно парче тесто в дълъг правоъгълник с дебелина около 1 см.

Поръсете тестото с ¼ от пълнежа. След това поръсете върху ¼ от стафидите, оставяйки около 1 см от горния ръб на тестото без пълнеж.

Завийте по дългия ръб на тестото, плътно, на руло. Разбийте яйцето и намажете слой яйце по горния ръб. Защипете краищата и шевовете, за да ги запечатате.

Продължете по същия начин с останалите 3 парчета тесто.

Застелете форми за хляб с хартия за печене.

Усучете 2 от рулата заедно. Поставете приготвените рула във формата хляб.

Продължете с другите 2 рулца. Поставете ги в друга форма за хляб.

Покрийте козунака. Оставете да втаса за 40 минути до 1 час на топло място.

Загрейте фурната до 180°С. Намажете горната част на козунака с яйчен белтък. Поръсете със захар.

готов козунак

шоколадов козунак

Печете от 40 минути до 1 час, докато станат златисти.

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft