Наближава Задушница - всяка истинска домакиня трябва да знае как се приготвя жито за помен! Ето перфектната рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Наближава Задушница - всяка истинска домакиня трябва да знае как се приготвя жито за помен! Ето перфектната рецепта:
10898
Наближава Задушница - всяка истинска домакиня трябва да знае как се приготвя жито за помен! Ето перфектната рецепта:

Задушница наричаме дните в годината, когато си спомняме за своите починали близки и им отдаваме почит. Името на "празника" (да, името е неподходящо, но все пак и в църковните календари Задушница фигурира като празник) идва именно от "за-душите" на мъртвите.

Естествено, нямаме нужда от специален ден, за да се сещаме за тези, които вече не са сред нас, но на Задушница се спазват специални ритуали, за които се смята, че помагат на душата на мъртвия да намери покой. 

Сред най-важните традиции на този ден са раздавките и по-специално - вареното жито, което традиционно от време "оно" се е приготвяло във всеки български дом. Днес повечето домакини също варят жито и приготвят различни сладкиши, но за тези, които са начинаещи в кухнята или никога досега не са правили варено жито , събрахме на едно място всички тънкости и важни моменти в рецептата, за да няма провали. Житото за помен , приготвено по долните указания, става вкусно и сочно, без да е кашкаво, а ароматите и добавките му придават онзи неповторим вкус, който всички познаваме. Заповядайте - перфектната рецепта за варено жито за помен :

варено жито в чашки

Варено жито за помен

Продукти:

  • 1 пак. грухана пшеница (500 гр.)
  • вода
  • щипка сол
  • пудра захар на вкус
  • бели стафиди
  • орехи
  • ванилия
  • канела
  • галета или бисквити

Приготвяне:

Първото и много важно нещо е да накиснете пшеницата от предната вечер в студена вода - предварително хубаво я измийте под течаща вода.

На сутринта сложете тенджерата на котлона, като добавите вода, колкото да покрие житото с 2-3 пръста, и щипка сол. Включете котлона и щом заври, варете на тих огън 10-тина минути. След това изключете котлона, оставете тенджерата, захлупена с капака, на котлона и увийте в кърпа или одеяло, за да се "задуши" за няколко часа. Пшеницата ще поеме цялата вода и ще се разпука, без да се развари и разкашка.

Готовата пшеница изсипете върху памучна кърпа, за да се отцеди от излишната течност. След това внимателно прехвърлете в подходящ съд и добавете стафидите (предварително накиснати в алкохол или топла вода и отцедени), натрошени орехи, ванилия и канела на вкус. Добре е да се добавят и няколко лъжици галета или натрошени бисквити, които ще поемат допълнително от влажността на вареното жито. Последно добавете захарта, защото от нея житото може да пусне още вода, което не е хубаво за външния вид на раздавката.

варено жито

Остава само да насипете приготвеното жито в пластмасови чашки, а отгоре може да поставите по една бисквитка - за разкош!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft