Набрах си свежа коприва, глухарчета, направих си оцет и отвара и край с проблемите с окапване на косата и пърхота

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Набрах си свежа коприва, глухарчета, направих си оцет и отвара и край с проблемите с окапване на косата и пърхота
3995
Набрах си свежа коприва, глухарчета, направих си оцет и отвара и край с проблемите с окапване на косата и пърхота

За нас сезонът на пролетта е красиво и изобилно време за приготвяне на билкови лекарства. Билковите оцети са едно от любимите ни неща, които да направим по това време на годината и са се превърнали в истински основен продукт в нашата кухня.

Вливането на билки в суров ябълков оцет е толкова прост, вкусен и ефективен начин за извличане на мощните минерали и витамини от растенията.

Насочете се към природата и със сигурност ще намерите много диви билки, които можете да върнете в кухнята. Често можем да бъдем привлечени да повярваме, че здравето трябва да идва от скъпи суперхрани или добавки, но тези диви билки имат много лечебни свойства и са напълно свободни да се хранят (или могат лесно да се отглеждат у дома).

Преди да преминем към рецептата с оцета от коприва, глухарче и други билки, нека ви предложим отварата срещу косопад и пърхот, която наистина действа:

Нужни съставки:

  • коприва - 2 шепи листа (пресни или сушени)
  • корени от коприва - 1 шепа (пресни или сушени)
  • ябълков оцет - ½ ч.ч. домашен
  • вода - 9 ч.ч.
  • етерично масло - по желание

Приготвяне:

1. В голяма тенджера кипваме водата и сипваме да се варят листата и корените от коприва за 20 минути.

2. После добавяме половин чаена чаша домашен ябълков оцет и варим още 5 минути.

3. Готовата отвара съхраняваме в стъклени бутилки на тъмно и хладно място. Сипваме си в спрей шишенце – пръскало и пръскаме в корените на косата по 2 пъти на ден (например сутрин и вечер), втривайки с масажиращи движения.

4. По желание към тоника за коса може да се добавят няколко капки от любимо етерично масло за подобряване на аромата (например лимонова трева, гераниум или др.).

С тази рецепта за тоник от коприва и оцет ще предотвратите косопада, укрепвайки корените на косата и стимулирайки растежа на косата.

 

Въпреки че този оцет е богат на хранителни вещества, основната причина да го правим отново и отново е, че има толкова приятен вкус. Невероятен съюзник е да имате в кухнята, за да правите вкусни дресинги за салати, да ги смесвате в дипове и сосове, да добавяте към супи или яхнии или дори да слагате печени зеленчуци за прилив на вкус.

Въпреки че това е рецепта, ви каним да проявите креативност и да я адаптирате в зависимост от това, което отглеждате или можете да подхранвате, какви вкусове харесвате или какви лечебни качества искате да включите (например, ако семейството ви страда много с болки в гърлото тогава мащерката би била отлична билка за добавяне). Имаме и рецепта за добре обичания оцет, който е невероятен за борба с вирусите .

По-долу сме изброили още няколко идеи за билки / корени / съставки, които работят наистина добре:

  • Глухарче листа или корен
  • Естрагон
  • Мента
  • Лимонов балсам
  • Риган
  • Салвия
  • Копър
  • Дафинови листа
  • Лист от коприва


В нашия пролетен билков оцет използвахме листа от глухарче, коприва, розмарин, лист от черен оман, дафинов лист и градински чай. Предпочитаният от нас оцет е суров ябълков оцет поради вкуса и живите култури, които съдържа, но можете да използвате и други сортове като червен или бял винен оцет.

Метод
1. С помощта на ръце или ножица нарежете или разкъсайте избраните билки на малки парченца и леко напълнете чист буркан. Не искате да препаковате буркана. Всички съставки като чесън или джинджифил трябва да бъдат нарязани на ситно.
2. След това изсипете оцета върху билките и напълнете буркана.
3. С помощта на края на дървена лъжица натиснете билките и оставете въздушните мехурчета да се издигнат на повърхността.
4. Завийте капака на бурканчето си. Оцетът реагира с метал, така че използването на пластмасов капак е за предпочитане. Ако обаче нямате това, можете да поставите парче хартия за печене между буркана и капака.
5. Етикетирайте буркана с датата и оставете за 4-6 седмици. Обичаме да оставяме нашите на повърхността на кухнята и да ги разклащаме на всеки няколко дни с някои добри намерения!
6. След 4-6 седмици можете да прецедите оцета и да компостирате всякакви билки или растителен материал. Сега оцетът е готов за наслада!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft