Най-мощната билка-На едно място сироп и мармалад от бъзак рецепти, защото е вече узрял и го има почти навсякъде

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Най-мощната билка-На едно място сироп и мармалад от бъзак рецепти, защото е вече узрял и го има почти навсякъде
41339
Най-мощната билка-На едно място сироп и мармалад от бъзак рецепти, защото е вече узрял и го има почти навсякъде

Настъпи моментът да си наберете бъзак. Това уникално растение има толкова ползи, че е грехота да не се възползвме от благодатните му свойства.

Освен , че е полезен, съдърха много витамини и ценни вещества, които се борят с куп болести, сиропът, сладкото и мармаладът от бъзак са много вкусни и подходящи за деца .

Плодовете се отделят от клонките с помощта на вилица и се измиват. В една тенджера се слагат 1 ред бъз, 1 ред захар. Най-отгоре се слагат 2 пръста захар. Когато тя се оцвети, започвате да бъркате с дървена лъжица всеки ден по един-два пъти. След няколко дни премествате сместа в буркани и я слагате в хладилника.

По желание може да прецедите сока през тензух, а ако го вземате с плодчетата, трябва да не ги дъвчете. От сместа се взима всяка сутрин по 1 с.л. на гладно или 3 пъти на ден преди ядене при по-сериозни заболявания. "Не се притеснявайте, ако нямате възможност да си наберете сами бъза. Сироп от бъз се продава по аптеките, но не забравяйте, че ако си го набавите сами, той ще е поел от вашата енергия", разказва д-р Братанова.

 

Чудодеен чай

Трябват ви по 3 с.л. корен и стрък от ранилист, хвощ, лавандула и по 2 с.л. стрък от бял имел, цвят от невен, цвят от блатен тъжник, цвят от турта и цвят от лечебна динка. 2 с.л. от тази смес врат 5 минути в 0,5 л вода. Пие се три пъти дневно по една чаша 30 минути преди ядене. Действа чудотворно върху защитните сили на тялото.

 

Билки и зехтин за здраве

По 1 с.л. синя тинтява и жълт кантарион се слагат в 300 мл. зехтин. Всичко това се поставя в стъклена бутилка и се оставя за 40 дни на тъмно. За да подобрите имунната си защита, пийте по 1 ч.л. от сместа преди хранене.

 

Силата на боговете

Настъргвате 100 г стар лук и ги прибавяте към 1 л червено вино. Оставяте сместа да престои 14 дни, след което добавяте 500 г мед. Взимайте от тази смес 3 пъти дневно по 1 с.л. и забравете за антибиотиците.

 

По мед и масло

Ако не сте взели навреме превантивните мерки и сте се разболели, тази рецепта ще ви изправи отново на крака за нула време. Съставките й се намират във всеки български дом, така че няма нужда дори да посещавате аптеката. В 1 чаша топло мляко прибавяте малко мед, масло и хлебна сода. Ще се изумите колко бързо ще "дойде" резултатът.

 

Имате грип

Грипът ви е покосил и не можете дори да станете от леглото. Опитайте тази рецепта и ще останете очаровани. Смесвате 2 чаши червено вино с 1 ч.л. мед и щипка канела. Добавяте 2 резена портокал или лимон и 2 цвята от карамфил.

Оставяте сместа на котлона, докато кипне. После оставяте да достигне стайна температура и я изпивате до вечерта на избрани от вас дози.

 

Известният  народен лечител   Петър Димков , с чиито рецепти се излекували хиляди българи, винаги държал на бюрото си един вълшебен сироп. Приготвял от него в големи количества всяка година. Билката, която той използвал, се казва бъзак.

В народната медицина бъзакът е високо тачена билка, тъй като притежава невероятни целебни качества. Той  укрепва организма  и се ползва като  противораково средство . Препоръчва се също така при трудно уриниране, затлъстяване и като слабително средство.

 

Сироп от бъзак

В стъклен съд с широко гърло се подреждат пласт бъзак и пласт захар. Най-горният слой трябва да е от захар. Отворът на съда се завързва с марля и се оставя до пълно разтваряне на захарта. После се прецежда и  се налива в бутилки. За затваряне не се използват капачки, а двойна марля. Сиропът се съхранява на тъмно и студено място.

Важно: Плодовете бъзак трябва да са добре узрели, тъй като зелените са отровни!

От сиропа се приема по 1 суп. л. 3 пъти дневно половин час преди основно хранене.

Ако искате, можете да изпробвате и  чай от бъзак . Приготвя се по следния начин: 1 ч. л. наситнени корени се сваряват с половин литър вода на слаб огън в продължение на 10 мин. Оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1 малка чаша (75 мл) 4 пъти на ден малко преди хранене.

Предлагаме ви две рецепти за  мармалад от бъз  , който да си приготвите за зимата:

 

Рецепта за мармалад от бъз

1.5 кг. плод от храстовиден бъз
750 гр. захар
1ч.л лимонтозу

Най лесно е с ножица да се отрежат клончетата на бъза, и вкъщи да се отронят. За мармалада трябва да се използват само зрели плодчета от бъз. Наранени, изгнили или зелени плодчета се отстраняват. С вилица най-лесно се отронват зрънцата от клончето.

При плодовете се добавя захарта и се оставя да престои 24 часа. На следващия ден сместа се поставя на котлон. Вари се до сваряване на плодчетата. Изважда се, пасира се и се прецежда през цедка. Връща се на котлона докато се сгъсти. Малко преди да се извади се сипва лимоновата киселина.

Насипва се в затоплени бурканчета, затваря се и се обръща с капачката надолу докато изстинат. Консумира се по 1-2 лъжички на гладно с лечебна цел. Приятно приготвяне!

 

Втора рецепта за мармалад от бъз без захар

Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ.

Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft