Настъргвам половин зелка и заливам с тестото - по-бърза вкусотия скоро не сте опитвали! Идеална за зимата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Настъргвам половин зелка и заливам с тестото - по-бърза вкусотия скоро не сте опитвали! Идеална за зимата:
Настъргвам половин зелка и заливам с тестото - по-бърза вкусотия скоро не сте опитвали! Идеална...
57034
Настъргвам половин зелка и заливам с тестото - по-бърза вкусотия скоро не сте опитвали! Идеална за зимата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато прочетете рецептата, със сигурност ще си кажете: „Как не знаех тази рецепта преди?“ Страхотна идея да хапвате повече зеленчуци, приготвени по много вкусен начин. Приготвя се много бързо и лесно. Не съдържа месо, но когато опитате тази Зелева запеканка , няма и да се сетите за мръвка! Ето какво ви трябва:

Лесна запеканка със зеле на тиган

Продукти: 

  • 500 г зеле
  • 1 голям морков
  • 1 шепа пресен магданоз
  • 4 яйца
  • 1 малка чаена лъжичка сол (8 г)
  • 1/2 чаша прясно мляко (90 мл)
  • 3 супени лъжици брашно (80 г)
  • 1 малка чаена лъжичка черен пипер или на вкус
  • 4 супени лъжици олио (25 мл)
  • сусам за поръсване отгоре

За соса:

  • 1 голям морков (или 2 по-малки)
  • 2 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици зехтин (20 мл)
  • пресен магданоз
  • 3 супени лъжици кисело мляко или заквасена сметана (160 гр.)

Приготвяне: 

Можете да приготвите рецептата във фурна (под фолио), а ние ще ви покажем как можете да я приготвите в тиган на котлона. Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете и почистите зеленчуците. Зелето се нарязва на ситно, магданозът също, а морковът се настъргва.

зеле и моркови

зелева салата

Сложете всички нарязани зеленчуци в голяма купа и разбъркайте. В отделна купа счупете четири яйца, добавете една чаена лъжичка сол и разбийте добре с телена бъркалка. В разбитите яйца добавете 90 мл прясно мляко, 80 г брашно и малко черен пипер на вкус (на зелето отива повече черен пипер, но не повече от една и половина ч.л.).

яйчено тесто

Разбъркайте, докато всички бучки изчезнат. Трябва да се получи хубава течна и гладка смес, с консистенцията на кисело мляко. Изсипете сместа при ситно нарязаните зеленчуци и разбъркайте. След това в тиган с незалепващо покритие се слагат около 3 супени лъжици олио (20 мл) и се загряват на умерена температура. Намаслете добре и стените на тигана.

зеле в тесто

зелева запеканка в тиган

Изсипете съдържанието в загрятия тиган, разстелете и заравнете. Отгоре поръсете със сусам. Покрийте отгоре с капак и оставете да се готви пет минути на умерена температура. Уверете се, че дъното е запечено, след което обърнете „палачинката“ върху широка, плитка чиния.

запеканка под капак

зелев омлет

Отново налейте малко олио в тигана, след което върнете "палачинката" да се изпече и от другата страна. Покрийте с капака и печете още три минути. Проверете дали е покафеняло, след което отстранете от огъня.

омлет със зеле

ЗА СОСА: Почистете и настържете моркова, добавете две скилидки чесън, нарязани на ситно или настъргани, налейте малко зехтин (20 мл) и запържете зеленчуците на умерена температура до омекване. Оставете настрана да изстинат.

задушен морков

В отделна купа се нарязва на ситно пресен магданоз около половин връзка или шепа, след което се добавят 160 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко, разбърква се и се добавя омекналият и охладен морков. Подправете на вкус и разбъркайте добре, за да се изравнят съставките.

сос с моркови

зеленчуков сос

Нарежете зелевата палачинка и сервирайте с вкусния сос. Това ястие е много по-вкусно от месото, а се приготвя лесно и бързо, чудесно е за закуска или вечеря, а може и за обяд. 

вкусен зелев омлет

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft