Нямах ни мляко, ни яйца, но пак спретнах Чудна тортичка - и сочна, и вкусна, никой не отказа парченце!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Нямах ни мляко, ни яйца, но пак спретнах Чудна тортичка - и сочна, и вкусна, никой не отказа парченце!
Нямах ни мляко, ни яйца, но пак спретнах Чудна тортичка - и сочна, и вкусна, никой не отказа...
1731
Източник: За Жената
Нямах ни мляко, ни яйца, но пак спретнах Чудна тортичка - и сочна, и вкусна, никой не отказа парченце!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Торта без мляко и яйца, най-вкусният постен вариант. Много ми харесва как всяко парче изглежда красиво, а същевременно е сочно и кремообразно.

Можете да я приготвите за всякакви празници, тъй като досега се е доказала като любима на всички, особено по време на пости, като приятно сладко лакомство.

Ето какво ви е необходимо за моята Чудна тортичка без мляко и яйца :

Чудна тортичка без мляко и яйца

Продукти за блата:

  • 500 мл вода
  • 150 г захар
  • 1 ванилова захар
  • 4 супени лъжици какао
  • 320 г брашно
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер (½ пакетче)
  • 50 г смлени орехи
  • 50 г кокос

Приготвяне на корите: 

В дълбока купа добавете водата, след това всички изброени съставки една по една. Разбийте с телена бъркалка, докато всички съставки се смесят и получите фина смес с полутечна консистенция.

продукти кори торта

Снимка: YouTube

Това са съставките само за една кора, а ви трябват две такива кори, така че трябва да удвоите изброените съставки.

След като корите се изпекат и изстинат, ги нарежете хоризонтално, всяка на две по-тънки, за да получите 4 тънки големи кори.

разрязване кори

Снимка: YouTube

Разпределете сместа равномерно в тава за печене с размери 25х25 см или форма с диаметър 28 см, предварително покрита с хартия за печене и допълнително намазнена и поръсена с брашно.

Печете корите в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час (проверете с клечка за зъби).

Съставки за сиропа: 

  • 200 мл вода
  • 4-5 супени лъжици кайсиев мармалад/сладко, шипки, ягоди, праскови (по желание)
  • 1 блокче нискомаслен шоколад

Приготвяне на сиропа:

Загрейте всички съставки, докато се разтопят, след което изсипете горещата заливка равномерно върху студените кори.

приготвяне сироп торта

Снимка: YouTube

Това се прави при пълненето/подреждането на тортата.

Продукти за крема: 

  • 1 литър вода
  • 2 ванилови пудинга
  • 4 супени лъжици брашно
  • 150 г захар
  • 200 г постен маргарин
  • 50 г постни натрошени бисквити (плазма)
  • 100 г настърган/ситно нарязан постен шоколад

Приготвяне на крема:

Сложете захарта, пудинга, брашното и малко вода в тенджера. Разбъркайте, след което добавете останалата вода и оставете сметаната да заври, като бъркате непрекъснато.

Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади напълно. След това добавете маргарина, нарязан на кубчета и омекнал до стайна температура, и разбъркайте добре, докато се смеси с крема.

Добавете смлените бисквити и настъргания шоколад към крема, след което разбъркайте с лъжица, докато кремът стане гладък. С получения крем слепете корите, като заделите и за намазване отгоре и отстрани.

торта с шоколад

Снимка: YouTube

За глазурата (ако искате да я добавите): 

  • 150 г шоколад
  • 3 супени лъжици олио

Приготвяне на глазурата:

Загрейте бавно на среден огън, докато се разтопи и се смеси. Можете да добавите и ядки за украса или например кокос.

постна торта

Снимка: YouTube

Преди да поднесете, оставете тортата в хладилник за няколко часа.

парче постна торта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft