Патладжани в марината
	1 кг патладжани
	5 - 6 скилидки чесън
	1 люта чушка
	1 с. л. риган
	1 с. л. босилек
	1 с. л. мащерка
	сол
	зехтин
МАРИНАТА
	400 мл вода
	150 мл оцет (8%)
	100-130 мл захар
	1 дафинов лист
	няколко зърна черен пипер
	• Патладжаните се обелват и се нарязват на жулиени (ивички) около 1 см ширина.
	• Поставят се в гевгир и се посоляват.
	• Оставят се за няколко часа (най-добре за цяла нощ) да се изцедят.
	• Отцедените патладжани се измиват и се изстискват (ако имате центрофуга за салати : патладжаните се пускат вътре и се завъртват няколко пъти).
	• Маринатата се кипва и се пускат вътре патладжаните за 4-5 минути.
	• Патладжаните се поставят в гевгир и се поставя отгоре тежест.
	• Изчаква се, докато се отцедят добре.
	• Чесънът и лютата чушка се режат на ивици (на чушката се махат семената).
	• На дъното на буркан се поставя ред патладжани, ред подправки, ред чесън и чушката и се притискат.
	• Така се редуват, докато не свършат патладжаните.
	• Бурканът се залива догоре със зехтин (олио) и се поставя в хладилника.
	• Маринованите патладжани са готови за консумация след 2 седмици.
	• Зехтинът (олиото), който остане в буркана е подходящ за салати. 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







