Ново изследване показва тревожна връзка между консумацията на разтворимо кафе и значителното увеличение на риска от развитие на суха възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД) - водеща причина за загуба на зрение при възрастните хора.
Проучване, публикувано в списанието „Food Science & Nutrition“, анализира данни от над 500 000 души от Великобритания. Резултатите показват, че хората, които често пият разтворимо кафе и имат определена генетична предразположеност, имат дори 700% по-висок риск от развитие на сухата форма на AMD - сенилна макулна дегенерация, която е нелечимо очно заболяване.
Както каза пред Medical News Today д-р Сивей Лиу, офталмолог в Медицинския университет Хубей в Китай, тази връзка сочи към възможни биологични или метаболитни механизми, свързващи предпочитанието за разтворимо кафе с риска от това заболяване.
Симптоми на очно заболяване
AMD засяга макулата – частта от ретината, отговорна за централното зрение. Симптомите включват замъглено зрение, затруднено четене и в по-късни етапи трайна загуба на зрение. Докато фактори като възраст и генетика са извън нашия контрол, навиците на живот – диета, физическа активност, тютюнопушене и сега видът кафе – могат да повлияят на здравето на очите. Д-р Лиу посочва, че AMD е водещата причина за слепота в развитите страни и че е изключително важно да се разпознаят рисковите навици и да се коригират навреме.
Въпреки че кафето обикновено съдържа антиоксиданти и полифеноли, които могат да имат защитен ефект върху мозъка и нервите, не всички видове кафе са еднакви, когато става въпрос за здравето на очите, пише New York Post . Освен това, има все повече доказателства, че генетиката влияе върху хранителните навици, включително предпочитанията към определени видове кафе. Екипът на д-р Лиу планира допълнителни изследвания върху други популации и по-подробен анализ на метаболитните пътища, за да определи дали и как разтворимото кафе влияе пряко върху развитието на AMD.