По-крехко от масло и топящо се в устата - как грузинците мариноват месо за шишчета? Забравете за...
6 Юли 2025
591
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Приготвянето на шишчета в Грузия не е просто кулинарен процес, а истинско изкуство, на което се обръща специално внимание. За разлика от много други страни, където агнешкото месо често се използва в шишчетата, в Грузия предпочитат свинското месо, особено части като врата или гърдите, които се отличават със своята сочност и мраморност.
Основната тайна на грузинския шишчета е простотата на маринатата.
Месото се нарязва на малки парченца, така че да се изпече добре, но да остане сочно.
След това се овкусява обилно със сол и черен пипер, като се добавят и кръгчета лук. Лукът може да се осоли леко предварително, за да пусне по-бързо сок, но най-често всички съставки се смесват наведнъж.
Няколко часа са достатъчни за мариноване. Но най-добре е месото да остане за една нощ, за да поеме всички вкусове.
Забравете за съставки като оцет, майонеза или соев сос - те не са необходими. Традиционната грузинска марината се състои само от сол, черен пипер и лук, което позволява на месото да разкрие истинския си вкус.
Съществува и вариант на „овчарско“ шишче , когато овчарите, имайки достъп до прясно месо, просто го нанизвали на шишчета, поръсвали го със сол и черен пипер и веднага го пекли на скара. Този метод на готвене ви позволява да се насладите на истинския вкус на месото.
Често, когато избират месо, хората правят грешката да предпочитат постни парчета свинско месо, като плешка или филе. Това обаче не е най-добрият избор за шишчета, тъй като такова месо може да се получи сухо, дори и да го сготвите добре.
Шишчетата не са за диета, а за гастрономическо удоволствие. По-добре е да изберете по-мазни части, като врат, гърди или ребра. Вратът трябва да е мраморен, а гърдите – месести с умерено съдържание на мазнини.
След това се овкусява обилно със сол и черен пипер, като се добавят и кръгчета лук. Лукът може да се осоли леко предварително, за да пусне по-бързо сок, но най-често всички съставки се смесват наведнъж.
Няколко часа са достатъчни за мариноване. Но най-добре е месото да остане за една нощ, за да поеме всички вкусове.
Забравете за съставки като оцет, майонеза или соев сос - те не са необходими. Традиционната грузинска марината се състои само от сол, черен пипер и лук, което позволява на месото да разкрие истинския си вкус.
Съществува и вариант на „овчарско“ шишче , когато овчарите, имайки достъп до прясно месо, просто го нанизвали на шишчета, поръсвали го със сол и черен пипер и веднага го пекли на скара. Този метод на готвене ви позволява да се насладите на истинския вкус на месото.
Често, когато избират месо, хората правят грешката да предпочитат постни парчета свинско месо, като плешка или филе. Това обаче не е най-добрият избор за шишчета, тъй като такова месо може да се получи сухо, дори и да го сготвите добре.
Шишчетата не са за диета, а за гастрономическо удоволствие. По-добре е да изберете по-мазни части, като врат, гърди или ребра. Вратът трябва да е мраморен, а гърдите – месести с умерено съдържание на мазнини.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари