По тези 5 признака ще познаете отровната диня – за 5 секунди разбирате дали съдържа това вещество

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
По тези 5 признака ще познаете отровната диня – за 5 секунди разбирате дали съдържа това вещество
8722
По тези 5 признака ще познаете отровната диня – за 5 секунди разбирате дали съдържа това вещество

Август и септември са месеците, които винаги се свързват с вкусни дини . Те обаче се появяват на пазара много рано, още през май, и специалистите предупреждават да се внимава особено с "раните" и да не се допуска нитратно отравяне.

Ние от "За Жената" също обичаме сладка диня . Ето защо сме събрали полезни препоръки от интернет потребители как да избегнете грешки при закупуването на този вкусен плод. В края на статията има бонус, който ще ви каже как да изберете наистина вкусна и узряла диня.

1. Жълтата кора е знак за висока концентрация на нитрати.

Азотът е важен елемент за растежа и развитието на растенията. Производителите на дини обаче са склонни да превишават допустимите норми, защото този трик им помага да накарат растението да расте по-бързо и да достигне до 25 килограма само за 3 седмици.

Купувачът може да получи натравяне след консумация на този вид диня. Затова, когато режете плода, обърнете внимание на цвета на кората му - не трябва да е жълта, а "месото" й не трябва да има бели или жълти ивици.

2.

Проверете дали динята има дупки вътре.

Някои хора вярват, че дупките в дините са белези от насекоми, а не нитратни игли, но все пак избягвайте плодове, които имат някакви неравности, особено пукнатини и кухини в пулпата. Дори като цяло да е добре вътре, част от "месото" е развалено заради дупката.

диня жълти петна

3. Не яжте диня с голям, кух център.

Пукнатини в пулпата, особено големи "кратери" в средата, показват, че плодът е презрял или съдържа хормони на растежа. Презрялата диня може да бъде малко горчива, докато динята с хормони на растежа може да причини натравяне. Затова е по-добре да не ядете тази диня, ако не сте сигурни, че е органично отгледана.

диня пукнатини

4. Поставете парче от пулпата във водата, преди да ядете диня.

Можете да проверите концентрацията на нитрати в динята и да избегнете гниенето, като поставите малко парче от пулпата й в чиста вода със стайна температура. Ако плодът е загнил, водата ще стане светло розова и е по-добре да изхвърлите динята. Диня, която е пълна с нитрати, ще започне да оцветява водата след 5 секунди и след 10 минути ще разберете истината.

диня във вода

5. Динята не трябва да е лека, когато я повдигнете.

Понякога дори красивата и гладка кора, жълтият нюанс и сухата опашка не могат да гарантират, че тази диня е вкусна. Не забравяйте винаги да измервате динята, преди да я купите – трябва да е дебела и тежка. Ако в магазина няма кантар, послушайте инстинктите си. Зрелите плодове трябва да са доста твърди, когато ги вземете.

Бонус: Как да изберем вкусна диня

1. Изберете диня без вдлъбнатини и неравности.

Зрялата и сладка диня трябва да е лъскава, гладка и без видими повреди. Малките вдлъбнатини може да са резултат от удар. На тези места процесът на зреене протича по-бързо и има голяма вероятност да изхвърлите цялата диня на боклука.

2. Когато избирате диня, гледайте за малки бежови следи по кората.

Тези бежови „белези“ върху гладката кора на динята са мястото, където пчелите са „вкусили“ пулпата. Интернет блогъри провериха и решиха, че тези дини обикновено са много сладки.

3. Зряла диня с тегло 4 килограма трябва да има обиколка 60 см или повече.

Според публикация от 1986 г. в списание Young Technician една зряла диня с тегло 4 килограма трябва да има обиколка от 60 см или повече. Интернет писателите провериха тази информация и се оказа вярна - тези дини са зрели и сладки.

4. "Опашката" на динята и краят на стъблото трябва да са сухи.

Дините, които имат зелена и свежа "опашка", не са узрели. Избирайте дини, които имат суха "опашка". Ако плодът няма "опашка", тогава обърнете внимание на края на дръжката - той трябва да е кафяв.

5. Изберете диня с най-ярко жълто петно ​​върху кората.

Жълтото петно ​​върху кората е страната, където динята е лежала на земята. Колкото по-дълго узрява, толкова по-сладка ще бъде. Зрелите дини винаги имат кремаво-жълтеникави или дори оранжево-жълтеникави петна.

6. Опитайте се да не купувате предварително нарязани дини.

Купувайте само цели дини, защото при разрязване с нож микроорганизмите от острието навлизат в плода. Те се размножават бързо в тази сладка и топла среда, особено под стреч фолиото, и могат да причинят чревни заболявания. Ако това вече е вашият избор и сте свикнали да купувате нарязана диня, тогава не забравяйте да премахнете повърхностния слой.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft