Постна содена питка с украса и паричка - стъпка по стъпка за най-пухкавия и вкусен резултат:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постна содена питка с украса и паричка - стъпка по стъпка за най-пухкавия и вкусен резултат:
Постна содена питка с украса и паричка - стъпка по стъпка за най-пухкавия и вкусен резултат:
46086
Постна содена питка с украса и паричка - стъпка по стъпка за най-пухкавия и вкусен резултат:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Трапезата на Бъдни вечер не може да мине без постната содена питка , в която пъхаме паричка за здраве и късмет. Тя е царицата в менюто на най-святата нощ, а по традиция не се реже с нож, а се чупи с ръце (честта има най-възрастният член на семейството).

Днес ви предлагаме една традиционна содена питка с украса , чиято рецепта ще ви представим стъпка по стъпка - от замесването до красивата украса:

Постна содена питка с украса

Продукти:

700 г брашно

3 супени лъжици олио

1 пак.

бакпулвер

1 чаена лъжичка сода за хляб

1 супена лъжица оцет

1 чаена лъжичка сол

около 400 мл хладка вода

За декорацията:

150 г брашно

щипка сол

1 супена лъжица нишесте

питка с украса

Приготвяне:

Поставете в купа пресятото брашно, разбъркайте със солта и бакпулвера. Оформете кладенче. В него изсипете олиото, добавете угасената в оцета сода, след което започнете да добавяте малко по малко вода, замесвайки тесто, което не лепне по ръцете ви.

Оставете да престои 5 минути и омесете тестото отново. Така процедирайте 3 пъти - оставяйте тестото да престои 5-6 минути и след това отново го премесвайте. Последния път оформете от тестото питка и я прехвърлете в намазнена и набрашнена тава за печене. Оставете питката да почива, докато направите украсата.

Замесете 150 г брашно, 1 супена лъжица нишесте, щипка сол и толкова вода, за да получите стегнато тесто, което да не залепва по ръцете ви.

Направете декорации от тестото. Намажете питката с 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица вода, залепете отгоре декорациите. Набодете хляба наоколо с вилица.

За да могат декорациите да имат златисто жълт цвят, преди печене намажете елементите със смес от 1 чаена лъжичка олио, 1 чаена лъжичка вода и 1/2 чаена лъжичка куркума на прах.

Печете питката на 180 градуса, докато придобие златисто жълт цвят.

Да ви е сладко и весели празници!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft