ПРАЗНА БАНИЦА - много вкус с малко съставки! Най-доброто, което сте опитвали:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ПРАЗНА БАНИЦА - много вкус с малко съставки! Най-доброто, което сте опитвали:
ПРАЗНА БАНИЦА - много вкус с малко съставки! Най-доброто, което сте опитвали:
5293
ПРАЗНА БАНИЦА - много вкус с малко съставки! Най-доброто, което сте опитвали:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не пропускайте тази лесна рецепта и направете най-вкусната Празна баница – вкусотия с минимум продукти. Както подсказва името, това е изпечено многолистно тесто, което е много вкусно и се хапва веднага.

Можете да я приготвите за закуска, обяд или вечеря, а тъй като се приготвя от безквасно тесто, става много по-бързо, защото не се налага да чакате тестото да втаса.

По желание, разбира се, можете да напълните празната баница с плънка на вкус, но и така е идеална и много вкусна - така че няма да сбъркате, ако я приготвите. Ето какво е необходимо:

Празна баница

Продукти:

  • 500-550 гр. брашно
  • 400 мл хладка вода
  • 1 малка чаена лъжичка захар
  • 1,5 чаена лъжичка сол
  • 250 гр.
масло или маргарин
  • За намазване на баницата:
  • 2 жълтъка (ако правите постна, намажете с постна майонеза)
  • За поръсване:

    • сусам или семена по желание

    Приготвяне: 

    Загрейте водата до хладка и я изсипете в по-дълбок съд. Добавете една чаена лъжичка захар и една чаена лъжичка и половина сол, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това започнете постепенно да добавяте брашно, за да прецените колко точно ще ви трябва (различните брашна поемат вода по различен начин).

    замесване банично тесто

    В началото се разбърква с лъжица или кухненска шпатула, докато брашното поеме цялата течност, а когато се оформи компактно тесто, продължете месенето на ръка.

    Тъй като това е безквасно тесто, което не съдържа никаква мазнина, е необходимо да се омеси добре, докато започне да се отделя от ръцете и съда, в който се меси.

    Тестото трябва да е средно меко. Обърнете го върху леко набрашнена работна повърхност и го разделете на 8 приблизително равни части. Всяка част оформете на топка. Тестото се разтяга и оформя лесно и лепне много малко за пръстите, защото е меко.

    След това с точилка разточете всяка една от топките възможно най-тънко. Ако е необходимо, добавете брашно, за да не лепне тестото. След като сте разточили всички кори, започнете намазването. Отстрани разтопете мазнина, масло или маргарин, но да не е течна, а да се намазва максимално лесно.

    оформяне кори бюрек

    Редете корите една върху друга и всяка намажете с мазнина по цялата повърхност. Последната, осма кора, наръсете с малко брашно и отново прекарайте точилката върху купа от осем кори, така че голямата кора да се разтяга малко, но не много.

    Намазнете отново цялата повърхност, след това прегънете кората на две от едната страна, намажете и тази част, след което я прегънете от другата страна.

    Натиснете малко, след това намажете отново с мазнина. След това сгънете дългия правоъгълник наполовина от едната страна.

    точене баница

    банично тесто оформяне

    Прегънете и прегънете от другата страна, така че да се получи кубче. Притиснете добре с ръце, поръсете с брашно, след което бавно разточете с точилката правоъгълник (кората трябва да е по-тънка от 0,5 см).

    Включете фурната да загрява на 250 градуса, след което прехвърлете кората в тава, постлана с хартия за печене.

    празна баница точене

    Направете коси разрези по повърхността и я намажете с два жълтъка и поръсете със сусам. Сложете да се пече за 10 минути в загрята фурна на 250 градуса, след което намалете на 200 градуса и печете още 15 минути. 

    изпечена баница

    празна баница в тава

    Щом разчупите празната баница ще видите всичките й прекрасни, ухаещи на масло слоеве:

    баница слоеве

    Да ви е сладко!

    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft