Прочутата рецепта на Милко Калайджиев-Чушки по калайджийски

вход през zajenata.bg
За Жената
Звезди
Прочутата рецепта на Милко Калайджиев-Чушки по калайджийски
6585
Източник: 24chasa.bg
Прочутата рецепта на Милко Калайджиев-Чушки по калайджийски

Когато пее в чужбина, Милко Калайджиев винаги пробва традиционната кухня на страната, в която се намира. Последното му пътуване го отведе в края на ноември на турне из САЩ.

Певецът обиколи страната от Денвър до Маями. Покана получи от българското културно аташе в Америка Петя Романова, пишат 24chasa.bg

“Моите любими предмети в училище бяха история и география”, казва певецът. Затова не е случайно, че преди да замине някъде, проверява не само забележителностите в страната, но и кулинарните ѝ специалитети. “Целият свят е пренесъл в САЩ бита и културата си”, казва Калайджиев. Затова и опитал най-различни кухни в Америка.

В Торонто ял филипинска храна. Влязъл в ресторант, в който имало голям бар. Седнал там, а пред него бил готвачът, който носел голяма бяла шапка.

“Той слага телешкото на плочата.

Обръща го,
изрязва
костичките му,
хвърля ги нагоре,
навежда се
леко напред
и те падат в шапката му. Все едно футболист укротява топката. Умрях от смях. После взе китара и започна да пее”, спомня си с усмивка Калайджиев.

В САЩ опитал и френската кухня. Хапнал охлюви с магданоз. Вкусът им много му харесал. “Имаше и миди с портокал.

Бяха много интересни, изядох си ги”, смее се певецът. Не пропуснал и мексиканската храна. Той и приятелите му предпочели да не я увиват в традиционните им питки, а да им я сервират в чиния, за да видят какви са продуктите, тъй като били много разнообразни.

“Да кажем, че отидем в един хубав ресторант в София. Каквото предлагат там, го предлагат и в Америка. Българите държат на нашите ястия”, казва Калайджиев. В САЩ имало супа топчета, шкембе чорба, спаначена супа и т.н.

“В Чикаго има едни хора от Бургас, които държат ресторант. Жестоко е там, успели са да научат американците да ядат българска кухня. Отиваме на обяд и гледаме американци ядат български манджи”, спомня си певецът.

Той не е вегетарианец, но не е и почитател на месата. Лятото например почти не ги хапва. Любимите му ястия тогава са пълнени чушки със сирене и яйца, патладжан, тиквички или мусака.

Калайджиев харесва и нетрадиционната комбинация от сладко и солено. “Обичам например гъши дроб с канапе от праскови или ананас”, казва той.

Не би отказал и рибните специалитети. Когато пял в Испания, опитал традиционната паеля. В нея не му допаднало, че
мидите били
добавени с
черупката им

По-голямата част от публиката на концертите на Калайджиев в САЩ му били сънародници. В Торонто дошъл един филипинец, женен за българка.

“Опита се да пее мои песни”, казва музикантът.

В Денвър пък имало български IT специалист, който е върл фен на певеца. Довел със себе си американски колега. “Имаше суперрокаджийски вид, обаче беше научил рефрени от мои песни. Много бях изненадан, че
знае цял припев,
без да говори
езика”,

спомня си Калайджиев. Български студент от Орландо пък довел трима свои приятели. “Той ги беше научил да играят право хоро”, казва певецът.

Забелязал е, че навсякъде из Америка има любителски състави за български народни танци, които правят страхотна хореография.

Заради турнето си пропуснал трапезата на Бъдни вечер в дома си. Кацнал в България на 25 декември. “Качихме се на самолета в Ню Йорк.

Трябваше да заминем в 20,00 ч. Свалиха ни, защото имаше повреда. След 4 часа и половина дойде същият самолет. Пак се качихме и оттам изтървахме полета във Франкфурт, с който трябваше да кацнем в София”, спомня си Калайджиев. Благодарение на бързата реакция на негова позната хванал полет за Виена, откъдето да се прекачи за София.

Тази случка едва ли ще го спре да пътува и пее из цял свят. “Само в Австралия не съм бил, но имам покана да ходя там. Няма много българи, но има много македонци”, казва Калайджиев.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Чушки по калайджийски
ПРОДУКТИ
Чушки
сирене
яйца
олио или зехтин
*Количествата определете спрямо броя на хората, за които готвите, и личните си предпочитания.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
По желание предварително изпичаме чушките. Почистваме ги от семките и махаме люспата им. Ако тя не ни пречи, може да не ги печем, а само да ги почистим.
Смесваме в купа сиренето и яйцата с вилица, за да се получи нещо като каша. Добавяме на вкус зехтин или олио.
Пълним чушката с получената смес и отгоре я “затваряме” с изрязаната по време на почистването горна част на чушката. Тя играе ролята на тапичка.
Печем ги в тиган със сгорещена мазнина. Ако искаме, може да ги наредим в тава и да ги сложим във фурната.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft