Разкошна коледна погача с паричка - ето как се приготва и оплита, за да е красива:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Разкошна коледна погача с паричка - ето как се приготва и оплита, за да е красива:
Разкошна коледна погача с паричка - ето как се приготва и оплита, за да е красива:
39958
Разкошна коледна погача с паричка - ето как се приготва и оплита, за да е красива:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази приказна погача ще украси всяка празнична трапеза на Коледа . В тестото по традиция се поставя монета, която да носи късмет на човека, на когото се падне.

Една част от хляба се отделя за "дома", така че е възможно паричката да се падне и на къщата. Ето и рецептата за празнична коледна погача :

Празнична погача

Празнична коледна погача

Продукти:

1 кубче прясна мая (1 пакетче суха)

3,5-4 с.л.прясно мляко

2 с.л.захар

1 ч.л.брашно

Освен това:

750 гр.брашно

1 яйце

3 с.л.зехтин

1 ч.л.сол

За намазване и поръсване:

1 белтък

малко сусам и ленено семе

щипка сол

най-важното: 1 паричка за късмет, увита в къс алуминиево фолио

Приготвяне:

1. В топлото мляко със захарта доавете чаена лъжичка брашно и размийте маята. Оставете на топло, докато шупне и образува пяна.

2. Оформете от пресятото брашно купчина (отделете 2 шепи предварително), добавете в кладенче яйцето, мазнината и солта. Когато закваската шупне, добавете и нея в брашното и започнете да месите. Ако е необходимо, добавяйте още топло мляко или брашно, за да омесите тесто със средна твърдост.

3. Поставете тестото в купа, поръсена с брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса двойно.

През това време можете да си приготвите тавичката: намажете я с мазнина и поръсете с брашно.

4. Когато тестото се надигне хубаво, омесете го на масата и, ако е необходимо, добавете малко от заделеното предварително брашно. Разделете тестото на две части в съотношение 2/3. По-малката част оформете на топка, като омесите в нея монетата за късмет. Поставете я в центъра на тавичката (на снимката е използвана форма с диаметър 28 см). Останалата част от тестото разточете на кора с дебелина около 1 см, след което изрежете кръгчета с чаша или формичка. В случая са изрязани 18 кръга. Подредете кръгчетата тесто около центъра на погачата (както е на снимката) в изправено положение. Останалото тесто (след изрязването) омесете, разделете на две части и усучете две дълги "въжета". С тях обиколете цялата погача по края, покрай ръба на формата.

Коледна погача

5. Намажете погачата с разбит белтък, подправен със сол, поръсете със сусам и ленено семе и оставете да втасва около половин час. 

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, след това намалете на 180 градуса и печете до нежно златисто-кафяво.

Приятен апетит и весели празници!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft