Рецепта за цяло пиле със зеле на фурна
        
        
        
                     5 Януари 2025
                
                1022
                            какво четем
                    Приготвяне:
                        
                        30 мин
                    
                    
                        Готвене:
                        
                        60 мин
                    
                                                                                    
                        Общо: 90 мин
                    
                    
                            Хранителна стойност:
                             500 kcal
                        
                    Класика в рецептите: Пиле със зеле на фурна от едно време :
Необходими продукти:
- 1 цяло домашно пиле
- 250 г кисело зеле (нарязано на едро)
- Краве масло
- 3–4 дафинови листа
- Резени корен от целина
- Щипка мащерка
- Щипка риган
- 1 лимон
- 1 глава чесън (цяла, необелена)
- Чесън на прах
- Черен пипер
- Сол
- Зехтин
- Червен пипер
Приготвяне на киселото зеле
- Загрейте фурната на 180°C.
- Наредете нарязаното кисело зеле в тава и полейте с няколко капки зехтин.
- Добавете чаена чаша вода и наредете върху зелето резените целина и дафиновите листа.
- Подправете с черен и червен пипер и полейте с още малко зехтин.
- Печете зелето за около 25 минути, докато се овкусява и омекне.
Овкусяване на пилето
- Намажете пилето със зехтин от всички страни, като не забравяте и вътрешността.
- Втрийте сол, червен пипер и чесън на прах в кожата на пилето.
- Поставете в коремната кухина цялата глава чесън.
Комбиниране на пилето със зелето
- Извадете киселото зеле от фурната и поставете пилето върху него.
- Наредете няколко резена краве масло върху пилето.
- Поръсете с мащерка и риган за допълнителен аромат.
Печене
- Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете ястието за около 40 минути.
- Извадете тавата от фурната, отстранете фолиото и полейте пилето със соса от дъното на тавата.
- Наредете резени лимон върху пилето и върнете във фурната за още 10–15 минути, за да се доизпече и получи хрупкава коричка.
Сервиране
Оставете пилето леко да се охлади, след което го сервирайте върху канапето от кисело зеле. Това ястие е пиршество за сетивата, с перфектен баланс между аромати и текстури.
Добър апетит! ????
Редактор: Ясен Чаушев
                
                
            Новини
                            Новини
                                                                                                Мода
                            Мода
                                                                                                Звезди
                            Звезди
                                                                                                Начин на живот
                            Начин на живот
                                                                                                Диети
                            Диети
                                                                                                Красота
                            Красота
                                                                                                                                още
                                    Любов
                                    
                                    Любов
                                                                                                                                                                        Здраве
                                    
                                    Здраве
                                                                                                                                                                        Родители
                                    
                                    Родители
                                                                        Коментари
                

 
                                            
                                        




 
                                         
                                         
                                         
                                         
                                        







