Ризото с аспержи

вход през zajenata.bg
27489
Ризото с аспержи

 

 

 

 

Това е класическата рецепта за ризото с аспержи. Можете да я гарнирате с лимонова кора, щепа месо от раци, зелен лук, прясна мащерка или накъсана мента.

 

 

Продукти:

450 гр.

аспержи

3 с.л. и 1 ч.л. масло

1/2 чаша нарязан зелен лук

1 чаша ориз (подходящ за ризото, например Arborio)

1/2 чаша сухо бяло вино (или 1 с.л. лимон с 1/4 чаша вода)

3 чаша и половина пилешки бульон (може и зеленчуков), като можете да замените водата за приготвянето на аспержите с бульон

1/2 чаша прясно нарязано сирене пармезан

Сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Пригответе аспержите, като откъснете техните краища. Нарежете ги на парченца дълги по 2-3 см. Ако аспержите, които използвате са доста големи, можете да ги нарежете и на по-малки парченца. Сложете един литър вода в тенджера и я оставете да заври. Бланширайте аспержите за около 2 минути. В края на втората минута започнете да вадите аспержите с решетъчна лъжица и ги сложете в студена вода, за да можете да прекъснете процеса на готвене и да запазите ярко зеленият им цвят. След това ги прецедете от водата и ги оставете настрани.

 

 

Загрейте три с.л. масло в 3-4 литрова тенджера на средна температура. Добавете лука и го запържете за няколко минути, докато стане леко прозрачен. Добавете ориза и го запържете за още няколко минути, докато добре се смесят.

Когато лука е готов сложете бульона в тенджерата и го оставете да се повари.

 

    

 

Добавете виното и разбъркайте добре, за да може ориза да го абсорбира. Когато виното се абсорбира напълно добавете 1/2 чаша бульон към ориза. Продължете да бъркате, докато течността се абсорбира напълно и добавете отново 1/2 чаша от бульона. Бъркайте почти постоянно за да не залепва ориза по дъното на тенджерата. Продължете да бъркате и да добавяте по малко бульон от време на време, докато ориза стане готов, около 15-20 минути. Когато ориза стане готов, но все още бъде леко хрупкав отстранете тенджерата от котлона.

 

    

 

Добавете сиренето пармезан, останалата ч.л. масло и аспержите към ориза и разбъркайте внимателно. Добавете сол и черен пипер на вкус и сервирайте.

 

7  

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft