Домашни пържени картофи , много по-вкусни и хрупкави от тези в ресторантите за бързо хранене. Цялата "тайна" е в добавянето на една съставка преди пърженето, с помощта на която картофките стават супер хрупкави, а не омекват, когато ги извадите от тигана.

Най-хрупкавите пържени картофки
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 л олио
- 50 мл оцет
- 3 л вода
- 150 г кетчуп
- 2 скилидки чесън
- 50 г чили
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре със студена вода, след което се обелват. След това ги нарежете на колелца с дебелина около 7-10 мм, след което нарежете тънки ленти като за пържени картофи. Нарязаните картофи се поставят веднага в студена вода, за да не потъмнеят.


Във водата се добавят 50 мл олио, след което картофите се разтриват добре с ръка, за да се отстрани максимално нишестето. Отцедете ги от мътната вода и ги поставете върху тавичка, покрита с хартиена кърпа, за да поеме излишната влага от картофите. Покрийте ги с още един слой салфетка отгоре.
.jpg)

След като изсъхнат добре картофите се поръсват с лъжица царевично нишесте. Разбъркайте ги добре, за да може нишестето на прах да полепне равномерно по картофите. Така приготвените картофи са готови за пържене (или печене, както желае).
.jpg)
.jpg)
Поставете ги в мрежест фритюрник и ги спуснете в загрято дълбоко олио. Оставете ги да се запържат за няколко минути, докато леко покафенеят, след което ги извадете и ги оставете да се отцедят от олиото. Прехвърлете ги в покрита с хартиена кърпа купа.
.jpg)
Сос: В дълбока купа сложете 150 мл кетчуп и добавете 50 мл чили сос. Обелете две скилидки чесън, нарежете ги на ситно или настържете, след което ги добавете към кетчупа. Разбъркайте и по желание добавете различни подправки по ваш вкус. И сосът е готов, можете да го сервирате заедно с пържените картофки.
















