Свекърва ми показа как се готви боб без накисване за минути!

вход през zajenata.bg
За Жената
Свекърва ми показа как се готви боб без накисване за минути!
163150
Свекърва ми показа как се готви боб без накисване за минути!

За да готвите боб и да не отделяте много време за него, първо трябва да го накиснете. Между другото, това не е първата и не единствената причина, поради която трябва да направите това. Но сега не става въпрос за това. Далеч не всички домакини харесват суета с накисване - това е факт. Както се оказа, този етап може да бъде пропуснат, ако е заложено например спешно готвене на богат червен борш. Днес ще ви кажа как бързо да сварите боб без накисване .

КАК БЪРЗО ДА СВАРИТЕ БОБ

Първо, нека да разберем защо бобът изобщо се накисва. Първо, трябва да се направи с абсолютно всички бобови растения. Например с нахут, леща, грах, боб мунг и други видове. Второ, те правят това не само за да направят продукта по-бързо приготвен.

Всички бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена съдържат фитинова киселина. Това вещество пречи на всички полезни вещества, които се намират в тези храни, да се усвоят нормално в човешкото тяло. Когато накисваме тези храни (в идеалния случай за една нощ), се произвежда ензимът фитаза. Той разгражда фитиновата киселина.

Между другото, поради наличието на фитинова киселина в бобовите растения, стомахът може да се подуе. Затова си струва да го накиснете предварително, за да избегнете това. Правя това през цялото време, защото не ям животински продукти и бобовите растения са един от основните ми източници на протеини. Ако не ги накиснете, протеинът ще се усвои много по-зле.

Как да ускорим процеса на варене на боба

Разбирам, че не винаги е възможно да накиснете боба навреме. Разбира се, идеално е вече да имате заготовки във фризера. Готвя много боб наведнъж и след това просто ги опаковам в контейнери и ги изпращам във фризера.

Ако не сте успели да се погрижите за това предварително и няма време за накисване на боб, възползвайте се от лайфхакове. Ще ви кажа как бързо да сготвите боб тук и сега.

Първият метод е много прост, но ефективен. Измийте боба и го накиснете в студена вода. Сварете боба в тенджера на среден огън, докато заври. След това отцедете водата и отново напълнете със студена вода. Повторете това, докато омекне. Готово!

Содата бикарбонат ще помогне за по-бързото сваряване на боба. Залейте боба с вода и добавете щипка от този продукт в тенджерата. На последния етап от готвенето добавете малко лимонов сок към боба. Необходим е за неутрализиране на действието на содата. След това боба се отцежда и се посолява на вкус.

Също така, преди готвене, можете да добавите няколко сухи листа водорасли или други водорасли към боба. Благодарение на тях бобът ще се свари само за 40 минути. Вярно е, че  вкусът на самия боб може да се промени.

На най-висока мощност можете да готвите боб без накисване в микровълновата. За да направите това, бобът трябва да се излее със студена вода и да се постави в купа в микровълновата за 10 минути. След това трябва да го извадите, да смесите зърната, да ги посолите и да ги върнете обратно за още 10-15 минути. Ако опитате този метод, напишете в коментарите какво сте направили.

Можете също така да ускорите процеса на готвене на боба с помощта на тенджера под налягане. Но бобът трябва първо да бъде осолени. Удобна кухненска джаджа за всички поводи!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft