Тепсия-бюрек: Ето как от 2 топки тесто правя хрупкава баница за цялото семейство

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тепсия-бюрек: Ето как от 2 топки тесто правя хрупкава баница за цялото семейство
Тепсия-бюрек: Ето как от 2 топки тесто правя хрупкава баница за цялото семейство
3082
Тепсия-бюрек: Ето как от 2 топки тесто правя хрупкава баница за цялото семейство
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тепсия-бюрек - така се казва тази невероятно ароматна и хрупкава домашна баница, в която дори вие сами ще си приготвите тестото! Нека това не ви обезкуражава, защото процедурата е доста лесна, а с обясненията стъпка по стъпка ще се справите от първия път! Ето какво ви трябва:

Тепсия-бюрек

Продукти:

  • 1,5 чаши топло прясно мляко (300 ml)
  • 60 ml гъсто кисело мляко/заквасена сметана
  • 1 пакетче бакпулвер (10 g)
  • 1,5 чаени лъжички сол
  • 5 чаши брашно или колкото е необходимо

За намазване на тестото:

  • 150 г масло или маргарин
  • 60 мл олио

За пълнеж:

  • сирене/магданоз

За намазване на баницата:

  • жълтък

Приготвяне:

1. Смесете млякото, киселото мляко, бакпулвера и солта в дълбока купа. Постепенно се добавя брашно и се замесва меко тесто, което не лепне по ръцете.

2.

На набрашнена маса оформете тестото и го разделете на 2 равни части. Оформете ги на топки и ги сложете в чиния, покрийте ги и ги оставете да починат 10 минути.

тесто за баница топки

3. Отпочиналото тесто разточете на тънки правоъгълни кори. За да не залепне, поръсете с брашно, ако е необходимо. Намажете кората с мазнина (разтопено масло смесено с олио). Започнете да прегъвате.

правоъгълна кора

4.Срещуположните ръбове се прегъват един върху друг, намазва се с масло и останалите срещуположни ръбове се прегъват в средата, за да се образува квадрат. Повторете процедурата и с другото тесто.

5. Покрийте ги с торбичка и ги оставете да почиват в хладилника, докато приготвите плънката.

плик от тесто

6. Можете да използвате и плънка по ваш вкус, а ние избрахме фино сирене, смесено със ситно нарязан магданоз.

плънка за баница с магданоз

7. Отпочиналото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разточва на кора колкото голяма тава.

8. Тестото се намазва с мазнина (поставена върху тава, застлана с хартия за печене) и се разпределя равномерно плънката.

тесто с плънка

9. Покрийте отгоре с другото тесто и затворете добре краищата. Нанесете жълтък и направете диагонални линии с нож. 

тепсия бюрек

Сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса. 

тепсия бюрек изпечен

Да ви е сладко!

бюрек с магданоз

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft