Храните, които ще ви помогнат да свалите кръвната захар

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Храните, които ще ви помогнат да свалите кръвната захар
27534
Храните, които ще ви помогнат да свалите кръвната захар

Храните с висок GI рязко я покачват. Тези с нисък GI са идеални за хора, които имат проблеми с глюкозата.

За тях специалистите са изготвили списък с 11 вкусни, а някои - дори сладки храни с нисък гликемичен индекс.

 

1. Авокадо
Много се шуми за наличните в този плод “добри” мазнини. Това са главно полиненаситени мастни киселини (PUFA) и мононенаситени мастни киселини (MUFA), които понижават риска от развитие на инсулинова резистентност и съответно на диабет тип 2. Те нормализират кръвното, действат срещу възпаления и засищат повече от други храни. Плодът е с нисък гликемичен индекс и според учените парира развитието на метаболитен синдром – комбинация от рискови фактори, водещи до диабет. Освен че са скъпички, няма друга причина да не се гощавате с по едно авокадо на ден, съветват те.

2. Риба с омега-3
Протеинът е основен градивен материал за клетките. Той помага на тялото да се възстановява и поддържа, но не влияе върху нивото на кръвната захар. Протеините засищат много повече от въглехидратните храни, без да повишават глюкозата в кръвта.
Рибата е прекрасен източник на протеин плюс мастни киселини омега-3. Затова е много подходяща за диабетици – установено е, че омега-3 повишава хормона на адипонектин, който подобрява инсулиновата чувствителност и намалява риска от развитие на диабет. Най-подходящи за тази цел са рибите сьомга, тон “Албакор”, скумрия, пъстърва, камбала.

3. Чесън
Наричат този луковичен зеленчук подправката на живота. Той придава неповторим вкус на много ястия, при това е с нулев гликемичен индекс. Можете да похапвате от него на воля, без да се тревожите, че ще повиши кръвната ви захар. Напротив, установено е, че я намалява. Изследвания показват, че луковичните растения имат това свойство заради веществото алицин, което им придава специфичния мирис и вкус. 

4. Вишни
Плодовете съдържат захар и повишават глюкозата в кръвта, но някои от тях са с нисък GI и са подходящи за диабетици. Сред тях са вишните. Те съдържат съставката антоцианин, която действа срещу развитие на диабет и затлъстяване. Само грейпфрутът е с по-нисък гликемичен индекс от вишните, така че тези два плода са отличен заместител на по-сладките банани, круши и ябълки.

 

5. Листни зеленчуци
Марулята, салатите, спанакът, различните видове зеле, броколи, брюкселско зеле, цвекло, ряпа са богати на фибри и на важни хранителни вещества, особено на магнезий и витамин A, които помагат за понижаване на кръвната захар. Ако хапвате по две порции от тях на ден, може да намалите риска от развитие на диабет тип 2 с 14 на сто, казват специалистите. 

6. Семена от чиа
Те са сред най-здравословните храни на планетата. Шепичка семенца съдържа цял куп фибри, здравословни мазнини, антиоксиданти, омега-3, калций.
Научно е доказано, че редовният прием на семена от чиа може да намали нивата на лошия холестерол и триглицеридите. При това техният GI е много нисък - 1.

7. Боровинки и къпини
Те са малко по-нагоре от вишните в таблицата на гликемичния индекс, но все пак са на 40-о място и не са рискови за диабетици. Богати са на фибри и съдържат важните за контрола на кръвната захар антоцианини. Проучване е доказало, че смути, съдържащо боровинки, повишава инсулиновата чувствителност у хора с инсулинова резистентност. 

 

8. Бадеми и други ядки

Различните ядки имат различен GI. Но повечето се смятат за нискогликемична храна. Бадемите (с GI 0) са особено подходящи за диабетици, защото регулират кръвната захар и засищат. 50-60 грама от тях на ден балансират нивата на глюкоза и инсулин в кръвта. Те повишават инсулиновата чувствителност у хора в преддиабетно състояние. Ядките с най-висок GI са кашуто – 22 точки.

 

9. Пълнозърнести храни

Ако кръвната ви захар е висока, трябва много да внимавате с въглехидратите. Ръководният принцип е винаги да предпочитате пълнозърнестите пред рафинираните храни. Те са силно преработени и така са изгубили почти всичките си хранителни качества. Пълнозърнестите съдържат много повече фибри, нутриенти и фитохимикали (естествени химически елементи в растенията). Но дори и хлябът от интегрални брашна е с гликемичен индекс 51, така че и той трябва да се консумира умерено. 

 

10. Яйца
Те са със спорна репутация заради холестерола, който се съдържа в жълтъка, но последни изследвания сочат, че всъщност не повишават нивото на лошия холестерол. За хора с диабет или преддиабет са прекрасна, здравословна храна, защото съдържат протеин и гликемичният им индекс е 0.

 

11. Кафе
Добра новина за любителите на кафето – ще бъдете по-здрави, ако го увеличите с една чаша на ден. Разбира се, зависи от това колко чаши сте пили досега, но проучвания показват, че повече кафе – със или без кофеин, намалява риска от диабет тип 2 с 10 процента. Ако не я тъпчете със захар или сметана, тази напитка е навик, с който няма нужда да се борите. 

 

Заключения

За да овладеете диабета, да ликвидирате преддиабета или да намалите риска и от двата синдрома, яжте храни с нисък гликемичен индекс, съветват ендокринолозите. По принцип това са продуктите до 55-и номер в скалата на индекса. Има голям избор от храни с GI 0.
Въглехидратите, от друга страна, са източник на енергия. Затова целта е не да се елиминират напълно, а да се консумират ограничено и хем да ни дават сила, хем да не вкарваме излишна захар в кръвта си. Препоръчаните 11 здравословни продукта могат да се ядат без притеснение, уверява сайтът “Хелт енд хюмън”.
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft