Домашните кюфтета са едно от любимите ястия на много от нашите сънародници. И дори на празничната трапеза често могат да се видят горещи котлети с гарнитура под формата на любимите картофи (или дори тестени изделия). Освен това, това ястие често се яде по-бързо от всякакви новомодни лакомства. Душата обаче иска разнообразие. Ето защо днес предлагаме да експериментираме и да приготвите най- нежните телешки кюфтета по рецептата на квалифицирана циганка.
ТЕЛЕШКИ Кюфтета
СЪСТАВКИ
600 гр. Телешко месо
2 големи лука
4 филийки хляб
1 яйце
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. сушен чесън
1 ч.л. червен пипер
щипка смлян черен пипер
щипка кориандър
чаша вода
ПЪЛНЕЩИ СЪСТАВКИ
200 г кашкавал
яйце
ПОДГОТОВКА
Първо прекарайте прясното телешко през месомелачка или си купете направо 100% телешка кайма от магазина , след това добавете лука. Накиснете хлябът във вода, извадете го и също го прекарайте през месомелачка.
Към каймата добавете яйцето, солта, сушения чесън, червения пипер. Добавете щипка натрошен кориандър. По желание можете да добавите любимите си подправки. Омесете добре каймата в продължение на 3 минути.
Настържете кашкавал на ситно ренде. Добавете яйце и разбъркайте. От получената маса направете 10 малки "кюфтета".
Каймата също разделете на 10 равни части. От всяко парче направете топка, в която увивате предварително приготвените заготовка с кашкавал
Котлети са доста големи и затова например половината могат да бъдат изпратени във фризера, за да се запържат друг път. Във всеки случай оваляйте онези котлети, които предстои да запържите първо в брашно. Въпреки че можете да експериментирате и да ги изпържите без. Тогава те ще изглеждат още по-апетитни.
Запържете котлетите в добре загрят тиган в голямо количество растително масло. Те трябва да бъдат "запечатани", така че целият сок да остане вътре.
Сега намалете котлона на ниска температура, покрийте тигана с капак за около 7 мин. Телешките котлети са готови! Може да се сервира с картофи или просто такаи. Приятен апетит!
И въпреки че на някого може да изглежда, че само това не е достатъчно за пълноценно готвене, не е така. Деликатното телешко има време да се сготви напълно и затова котлетите са сочни, и нежни, и невероятно вкусни. Определено си струва да зарадвате най-близките хора с такова прекрасно ястие.