Цинкът е защитник на имунитета! Колко милиграма цинк трябва да се приемат всеки ден за здрав имунитет?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Цинкът е защитник на имунитета! Колко милиграма цинк трябва да се приемат всеки ден за здрав имунитет?
2331
Цинкът е защитник на имунитета! Колко милиграма цинк трябва да се приемат всеки ден за здрав имунитет?

Цинкът е защитник на имунитета , защитава организма от бактерии и вируси и е жизнено необходим минерал в защитата на организма срещу инфекции.

Помага ни да растем, да се развиваме и да дишаме. Това е минерал, който играе важна роля за правилното функциониране на нервната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система. Една от най-важните му роли е създаването на протеини и синтеза на ДНК, а също така влияе силно на либидото. Той не само ни предпазва от бактерии и вируси, но и намалява умората, болките в ставите и проблемите с чупещите се нокти.

Липсата на цинк може значително да намали защитните способности на организма. Освен това могат да се появят и други проблеми като: суха кожа, импотентност, диария, косопад, загуба на апетит...

Тъй като човешкото тяло не може да произвежда цинк само, той трябва да се набавя чрез правилното хранене .

цинк продукти

От колко цинк се нуждаем всеки ден ?

Въпреки че цинкът е важен за тялото, тялото не се нуждае от големи количества от този минерал. Затова не трябва да се прекалява с хранителните добавки, а прекомерният прием на цинк също може да доведе до проблеми като по-лошо усвояване на медта.

Диетолозите препоръчват следните количества на дневна база:

  • възрастни жени - 8 милиграма на ден
  • възрастни мъже – 11 милиграма на ден
  • бременни жени – 11/12 милиграма на ден
  • кърмещи жени - 12 милиграма на ден
  • деца до 3 години - 3 милиграма
  • деца от 4 до 8 години - 5 милиграма
  • деца от 9 до 13 години - 8 милиграма

Къде може да се намери цинк?

Цинкът се усвоява най-добре от животински храни като говеждо, яйца и морски дарове, но растителните източници не трябва да се пренебрегват.

стриди цинк

Храни, които са богат източник на цинк:

  • морски дарове (особено стриди)
  • месо (говеждо, телешко, агнешко)
  • яйца
  • млечни продукти
  • тъмен шоколад
  • ориз
  • бобови растения (боб, нахут, леща)
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft