Чудо-питка от тесто с айран - мека като пух и цялата на конци! Лапаш и не можеш да спреш:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Чудо-питка от тесто с айран - мека като пух и цялата на конци! Лапаш и не можеш да спреш:
Чудо-питка от тесто с айран - мека като пух и цялата на конци! Лапаш и не можеш да спреш:
36945
Източник: gozbite.com
Чудо-питка от тесто с айран - мека като пух и цялата на конци! Лапаш и не можеш да спреш:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако още не сте намерили идеалната рецепта за питка с мая , то спрете да търсите! Ние ще ви научим как да си приготвите невероятно пухкава и ароматна погача от тесто с айран . Тестото се получава мекичко - точно като мекото на ухото, и много приятно за работа.

Ето и рецептата за тази чудо-питка от тесто с айран :

Чудо-питка от тесто с айран

Продукти:

1 яйце

5 гр.суха мая (малко по-малко от 1 пакетче, може и 1/3 кубче жива мая от 42 гр.)

1 ч.л.кисело мляко

350 мл айран (по-гъстичък или рядко кисело мляко)

2 с.л.олио

80 гр.масло (на стайна температура)

1 ч.л.сол (без качул)

около 500-550 гр.бяло брашно

питка с айран

Снимка: gozbite.com

Приготвяне:

Добре е предварително всички продукти да са на стайна температура. В айрана разтворете мята и 2-3 супени лъжици брашно. Трябва да се получи кашичка. Оставете я настрана за 10-15 мин.

Щом маята се активира (шупне), добавете към нея белтъка на яйцето (жълтъка заделете за намазване на питката), 2-те супени лъжици олио, солта и постепенно започнете да добавяте пресятото брашно, като първо бъркате с лъжица, а след това месите на ръка.

Може да използвате за месенето кухненски робот/миксер с приставки за тесто или да го замесите в хлебопекарната. Тестото трябва да е гладко, еластично и удобно за работа. Как да приготвите идеалното тесто може да прочетете тук.

Оставете готовото тесто в намазнен съд или полиетиленов плик за 1 час да втасва.

Сега идва ред на оформянето на питката.

Втасалото тесто разделете на 3 части. Разточете първата на кора с диаметър 20 см. Намажете отгоре равномерно с половината от мекото масло. Разточете втората топка тесто със същия размер и я поставете върху първата. Намажете с останалото масло и покрийте с третата разточена кора.

Вземете подходяща тавичка за печене (диаметър 26 см), покрийте я с намазнена хартия за печене. След това разточете корите на диск с големината на тавата и прехвърлете вътре питката.

С много остър нож или нож за пица разрежете питката на 8 равни части, като в средата оставите кръг с диаметър 10-тина см (може да поставите чаша или купичка и да режете от нея в посока навън). Трябва да се получат 8 полутриъгълника. Усучете всеки 2 пъти в една и съща посока.

Покрийте питката с кърпа и оставете на топло да втаса за 20-25 минути.

Втасалата питка намажете с отделения жълтък, смесен с чаената лъжичка кисело мляко.

Сложете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара и печете около 35 минути. Изпечената питка покрийте с кърпа и оставете да почива 15 минути.

Да ви е сладко!

Забележка: Оформянето на питката е по желание. От така приготвеното тесто с аяран можете да направите питки, тутманици, хлебчета, кифлички и всякакви вкусни тестени изделия!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft