Ябълки + грис = перфектният сладкиш! Толкова сочен, че се топи в устата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ябълки + грис = перфектният сладкиш! Толкова сочен, че се топи в устата:
Ябълки + грис = перфектният сладкиш! Толкова сочен, че се топи в устата:
89184
Ябълки + грис = перфектният сладкиш! Толкова сочен, че се топи в устата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Толкова сочен, че се топи в устата – сладкиш с ябълки и орехи , полят с копринен шоколадов сос. Това удоволствие се приготвя лесно, но за сметка на това вкусът му дълго ще се помни, след като го опитате. Измерва се с чаша от 250 мл.

Ето рецептата за перфектния сладкиш с ябълки, грис и копринен сос:

ябълков сладкиш с грис

Перфектният сладкиш с ябълки, грис и копринен сос

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • ½ – 1 чаша (от 250 мл) захар, на вкус
  • 1 чаша (около 240 г) грис
  • 5 г бакпулвер или сода бикарбонат
  • 3-4 ябълки (около 650 г)
  • 1 чаша едро смлени орехи (около 150 гр.)
  • 10 гр. ванилова захар (1 пакетче)
  • 1 ч. л. канела
  • 4 ч. л. какао (7-10 гр.)
  • ½ чаша олио (125 мл)
  • 1 чаша (250 мл) кисело мляко

За соса:

  • 1 чаша (250 мл) мляко
  • 100 г шоколад
  • ½ чаша захар
  • може и по-малко
  • 50 г масло или маргарин
  • 3 чаени лъжички какао

Начин на приготвяне:

Смелете орехите и ги смесете с една чаша грис. Към сухата смес добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер и 4 чаени лъжички какао на прах. Разбъркайте, за да се изравнят съставките.

Разбийте две яйца с половин или пълна чаша захар (по ваш вкус) до плътност и побеляване. Докато бъркате с миксера, добавете половин чаша олио, след това една чаша кисело мляко и накрая намалете скоростта и добавете сухите съставки. Изравнете сместа.

кексово тесто

Обелете ябълките, настържете ги, добавете една чаена лъжичка канела и пакетче ванилова захар. Добавете ябълките към разбитата смес и разбъркайте, за да се комбинират. Намаслете и набрашнете средно голяма форма, след което изсипете готовата смес в нея.

ябълков кекс в тава

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Проверете с клечка за зъби кога е готов сладкишът, след което го извадете от фурната. Докато се пече, пригответе заливката, защото трябва да е гореща.

шоколадова заливка

За заливката: В тенджера се слагат 250 мл мляко, 100 г шоколад, 50 г масло, 3 ч. л. какао и половината захар или на вкус. След като сместа заври, я варете още минута на слаб огън при непрекъснато бъркане.

След това оставете глазурата да се охлади за 2-3 минути. Набодете блата на няколко места и докато е горещ, го залейте с горещия шоколадов сос. Изчакайте 5 минути и го нарежете на кубчета. Оставете да изстине и сервирайте. 

сладкиш с шоколадова заливка

шоколадов сос за сладкиш

Да ви е сладко!

парче шоколадов сладкиш

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft