Ястие достойно за боговете на Олимп.Прочутата мусака правена от хиляди гръцки домакини всеки ден замайва с вкуса си

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ястие достойно за боговете на Олимп.Прочутата мусака правена от хиляди гръцки домакини всеки ден замайва с вкуса си
Ястие достойно за боговете на Олимп.Прочутата мусака правена от хиляди гръцки домакини всеки ден...
59246
Ястие достойно за боговете на Олимп.Прочутата мусака правена от хиляди гръцки домакини всеки ден замайва с вкуса си
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Гърция е наричана люлката на европейската цивилизация. Елада ни даде не само безсмъртни паметници на културата, но и десетки рецепти за вкусни ястия . Например гръцкият гювеч Мусака спечели сърцата на домакини в цяла Европа. Разказваме ви древна рецепта за това великолепно ястие. И ако се интересувате от други рецепти за гювечи, прочетете за направата на перфектното гювече с тиквички, кайма и сирене .

Мусака по гръцки

Мусаката е важно ястие за всички хора в Гърция. Те са готови да ядат този гювеч за закуска, обяд и вечеря. Мусакатта по гръцки е ароматна и много задоволителна . Всичко това поради изобилието от месо, пресни патладжани и пищен слой нежен сос бешамел. Между другото, този сос обикновено се използва за приготвяне на лазаня .

Мусаката не е просто най-известното ястие в Гърция, което се приготвя във всеки дом и заведение. През годините домакините са внесли нещо свое в това ястие, така че оригиналната рецепта за запеканки не е оцеляла и до днес. И това има свой собствен плюс: на гръцки мусаката остава разпознаваема, но всеки път може да се сервира по нов начин .

Съставки

3-4 патладжана
3-4 домата
300 г кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 г настърган кашкавал
2-3 с.л  галета
връзка магданоз
100 мл бяло вино
25 г брашно
25 г масло
250 мл мляко
2 яйца
сол
млян черен пипер
смлян червен лют пипер
риган

 

Подготовка

Първо измийте патладжана и отрежете опашките. Нарежете зеленчуците на филийки. Дебелината им трябва да бъде не повече от 1 сантиметър.

Прехвърлете нарязаните патладжани в гевгир и посолете. След това покрийте с капак и поставете отгоре малка тежест. Оставете зеленчуците за един час. Горчивината оставя патладжана заедно със сока. Освен това патладжаните ще абсорбират по-малко масло по време на пърженето.

Когато патладжаните се отцедат, изплакнете ги с течаща вода и подсушете с хартиени кърпи. Можете също така да стиснете леко всеки кръг.

Да започнем да пържим. Загрейте малко растително масло в тиган. В родината мусаката се готви в зехтин, но нашите домакини могат да използват и слънчогледово олио. Поставете патладжаните в тиган и запържете от двете страни до полуготовност.


Нарежете три домата на клинове и намачкайте на пюре. Нарежете също на ситно лука и чесъна. Запържете лука за около 1-2 минути, докато стане прозрачен. Към лукът добавете накълцан чесън и запържете още половин минута.

Сложете каймата в тиган с лук и чесън. Разбъркайте, за да няма големи парчета кайма. Пържете, докато сокът от месо се изпари.

Когато каймата стане почти суха, налейте бяло вино в нея. Дръжте на силен огън, докато виното напълно се изпари.

 

След това добавете  доматите на пюре. Посолете, добавете черен пипер, риган и захар към ястието, за да балансирате вкуса. Ако искате гръцката мусака да бъде пикантна, добавете червени люти чушки. Разбъркайте подправките , докато каймата се запече, като разбърквате от време на време.

 

За да вземете остатъците от сок от месо, добавете трохи от хляб или галета към пълнежа. След това го свалете от огъня.

За соса разтопете маслото в тиган. След това изсипете брашното и запържете за 3-4 минути.


След това наливайте млякото постепенно. Добавете всяка следваща порция мляко, когато сосът е поел предишната. Уверете се, че няма големи парчета брашно.

Резултатът трябва да бъде гладък, еднороден сос. Трябва да се подправи със сол и черен пипер. Изсипете соса в отделен съд.

Разбийте яйцата с вилица или бъркалка и ги добавете към соса бешамел, като разбърквате добре.

Поставете патладжана в съд за печене на първия слой. Припокрийте ги, така че дъното на формата да е напълно покрито. Зеленчуците могат да бъдат осолени и може да добавите риган.

След това поръсете патладжана с настърган кашкавал. Залейте отгоре с около половината от приготвената кайма.

След това наредете останалата половина от патладжана. Поръсете с настърган кашкавал. След това сложете кайма отново. Отгоре се нарязва наситнен магданоз и тънки полукръгли домат. Можете също да добавите подправки, ако искате. Отгоре и отгоре поръсете с настърган кашкавал със сос бешамел. Можете отново да сложите настърган кашкавал, за да направите гръцката мусака още по-вкусна и нежна.

Поставете съда с ястието във фурна, загрята до 200 градуса. Гювечът трябва да се пече около 40 минути. Отгоре трябва да се образува красива румена кора.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft