„Ям го всеки ден и горещо го препоръчвам на всички над 50 години“ – 3 анализирани ястия от д-р Мясников

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
„Ям го всеки ден и горещо го препоръчвам на всички над 50 години“ – 3 анализирани ястия от д-р Мясников
7404
Снимков материал: pixabay.com
„Ям го всеки ден и горещо го препоръчвам на всички над 50 години“ – 3 анализирани ястия от д-р Мясников

Днес искам да ви разкажа за нещо, което отдавна е част от ежедневния ми хранителен режим и може да е полезно за много от вас. Особено за тези, които вече са преминали 50-годишната граница - след тази възраст храненето престава да бъде само въпрос на вкус и се превръща в истинска основа за добро здраве, енергия и дълголетие.

Уважавам д-р Мясников - не само като опитен лекар, но и като специалист, чиито съвети винаги са базирани на факти и доказателства, без маркетингови клишета и гръмки обещания.

Днес ще обсъдим трите основни хранения, които той препоръчва да включите в ежедневната си диета.

1.

Закуска: овесена каша с ядки и горски плодове

Да, да, точно тази закуска, за която всички диетолози никога не се уморяват да говорят. Но д-р Мясников има свои собствени причини, поради които овесените ядки са задължителна съставка в менюто.

Овесените ядки са бавен въглехидрат, който осигурява дълготрайно чувство на ситост, без да причинява скокове в нивата на кръвната захар, което е особено важно за превенцията на диабет тип 2. Освен това е богат на разтворими фибри (бета-глюкан), които помагат за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и поддържат здравословна чревна флора.

Как приготвям закуска:

Използвам обикновени овесени ядки, не инстантни, и ги заливам с вряла вода или горещо мляко. Добавям шепа орехи или бадеми - те са богати на здравословни мазнини, необходими за здравето на кръвоносните съдове и мозъка. Добавям малко пресни или замразени горски плодове - малини, касис, боровинки. Те са богати на антиоксиданти и се борят с възпаленията в организма. Понякога добавям малко мед, но по-често се справям без него - захарта от горски плодове е напълно достатъчна.

Защо това е важно след 50-годишна възраст:

С напредване на възрастта метаболизмът ни се забавя, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, а овесените ядки помагат за поддържане на храносмилателното, сърдечното и съдовото здраве - вкусно, просто и ефективно.

2. Обяд: мазна риба и зеленчуци

Д-р Мясников многократно подчертава: „Ако искате да живеете по-дълго, яжте риба.“ И не става въпрос само за фосфор. Най-голямата ценност на рибата е високото ѝ съдържание на омега-3 мастни киселини, особено в сортове като сьомга, скумрия, херинга и сардини.

Защо риба, а не месо:

След петдесет години червеното месо, особено преработеното месо (колбаси, колбаси), може да увеличи риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Рибата, напротив, насърчава:

  • намаляване на възпалението;
  • подобряване на мозъчната функция и предотвратяване на деменция;
  • поддържане на мобилността на ставите;
  • защита срещу атеросклероза.

Моят обяд изглежда така:

Пека скумрия или сьомга с лимон и билки. За гарнитура сервирайте задушени зеленчуци (броколи, тиквички, моркови) или прясна зелена салата със зехтин. Понякога добавям кафяв ориз или леща, за да стане по-засищащо. Важно е да запомните: по-добре е да избягвате пържена риба - печенето и готвенето на пара запазват максималните ползи.

3. Вечеря: извара с билки

Много хора се страхуват да ядат извара вечер, мислейки си, че е трудно за смилане. Но д-р Мясников настоява, че това е мит. Висококачественото извара със средно съдържание на мазнини (около 5%) е отличен вариант за вечеря.

Ползи от изварата:

Казеинът, който съдържа, се усвоява бавно, осигурявайки ситост през цялата нощ и предпазвайки мускулите от разрушаване.

Калцият и фосфорът укрепват скелетната система и помагат за предотвратяване на остеопороза - особено важно за хора на възраст 50+.

В умерени количества изварата не претоварва стомашно-чревния тракт.

Как го ям:

Смесвам 100–150 г извара с нарязани билки – магданоз, копър, а понякога добавям и щипка чесън. Оказва се вкусно и здравословно. Понякога добавям малко кисело мляко или кефир, за да направя текстурата по-мека. Ако искам нещо сладко, добавям няколко горски плодове или капка мед.

Защо не месо за вечеря:

Месният протеин се усвоява по-бавно, може да попречи на съня и да претовари стомаха. Изварата е по-лека и същевременно хранителна.

Защо точно тези три хранения?

Неслучайно доктор Мясников набляга на тях. Те осигуряват основните нужди на организма след 50-годишна възраст:

  • сърдечно-съдова система - овесени ядки, ядки, риба;
  • мозък и нервна система - омега-3, витамини от група В;
  • костна тъкан - калций, фосфор от риба и извара;
  • храносмилане - фибри и ферментирали храни.

Освен това, всички продукти са достъпни - могат да бъдат намерени във всеки супермаркет.

Ами закуските?

Ако чувствате глад между храненията, лекарят съветва да изберете:

  • малка шепа ядки (но не прекалявайте - те са с високо съдържание на калории),
  • една ябълка или друг плод (за предпочитане с кората - тя съдържа фибри),
  • чаша кефир или порция натурално кисело мляко без захар.

Основното е да се изключат кифлички, сладкиши и други прости въглехидрати, които повишават нивата на захарта и допринасят за наддаване на тегло.

Въпрос към теб

Кои от тях вече сте включили в менюто си? Може би имате свои любими версии на ястия, базирани на тези продукти? Споделете в коментарите - както на мен, така и на други читатели ще е много интересно да научат вашия опит!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft