Възможни странични ефекти от Covid ваксината върху месечния цикъл на жените

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Възможни странични ефекти от Covid ваксината върху месечния цикъл на жените
2587
Възможни странични ефекти  от Covid ваксината върху месечния цикъл на жените

Въпреки че получаването на ваксината Covid-19 е важно, някои хора изпитват някои временни странични ефекти. Повечето от тях са леки и продължават 48 часа, но някои може да се появят по-късно.

Едно нещо, което се обсъжда онлайн, е, че някои жени съобщават, че са забелязали, че месечният им цикъл се е влошил след получаване на ваксината.

Изследванията около това в момента са доста ограничени и повечето истории са чисто анекдотични на този етап, но официално проучване току-що започна от д-р Кейт Кланси и д-р Катрин Лий Катрин, докторант по науките за общественото здраве, получи своята ваксина рано в пандемията на същия ден като приятел, така че след това те сравниха страничните ефекти.

И двете забелязват, че цикълът им е дошъл по-рано от обикновено и Катрин е говорила с други приятели и членове на семейството, докато се ваксинират, с още няколко забележителни промени в техните месечни периоди. След това тя се свързва с Кейт, доцент в Университета на Илинойс, изучавайки тормоз, дискриминация, стрес и менструални цикли. Малко след като двойката се свързва с нея, Кейт се ваксинира и също забелязва, че има необичаен цикъл, затова публикува за него на вниманието на своите последователи в Twitter.

"Колега ми каза, че е чувала от други, че периодите им са били тежки след вакса. Интересно ми е дали и други са забелязали промени в месечния си цикъл след ваксинация? От седмица и половина съм с първа доза на Модерна, менструацията ми може да е с ден или повече по-рано, сякаш отново съм на 20 години.- Д-р Кейт Кланси ð ???? ³ï¸ ?? â ???? ð ?????? (@KateClancy) 24 февруари 2021 г.

Оттогава други хора споделят собствения си опит, като някои казват, че имат цикъл за първи път от години, а други казват, че първият им период след ваксината е бил толкова тежък, че е трябвало да се обадят на 111. Виждайки отговора, Кейт започна да обсъжда какво може да се е случило. Тя казва: „Това общо ли е с начина, по който реакцията се засилва по-широк възпалителен отговор, вероятно повече поради липидните наночастици или РНК механизма? Така или иначе не съм очарована! Възпаление + ремоделиране на тъкани = допълнително кървене! '

Оттам Катрин и Кейт решили да стартират официално проучване, за да съберат опит от период след ваксинация. В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) проследяват страничните ефекти чрез Системата за докладване на нежелани събития от ваксини (VAERS). Най-малко 32 души (от около 56 000) са съобщили за промени в своите периоди, така че това може да не е много често срещан страничен ефект - но лекарите са съгласни, че това е нещо, което трябва да разгледаме.  Д-р Елис Далас, от личния лекар във Вавилон, казва:

„В момента се провеждат изследвания за това дали ваксината влияе върху месечния цикъл и го правят по-тежък, леко нередовен и вероятно по-болезнен, ако вече имате ендометриоза или аденомиоза.  „Това в момента не е доказано и в момента няма сигурно доказателство.  „Механизмът е неясен, но винаги сме знаели, че стресът, лошият сън, физическите упражнения и някои лекарства могат да повлияят на менструалния цикъл. Знаем, че естрогенът е полезен за Covid и имунитета и това може да повлияе на менструалния цикъл.

Д-р Ашфак Хан, консултант акушер-гинеколог, Harley Street Gynecology, добавя, че е важно да се подчертае, че няма доказателства, че ваксината влияе върху плодовитостта, но може да има краткосрочно въздействие върху менструацията. Той казва пред Metro.co.uk: „Някои жени съобщават, че първият им период след получаване на ваксина Covid е малко нередовен по отношение на времето или интензивността. Въпреки че няма абсолютно никакви доказателства, че някоя от ваксините влияе върху плодовитостта, менструалната чувствителност може да бъде все още неизследван страничен ефект. "

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft