В събота е един от най-почитаните празници от българския народ-Спазват се важни ритуали и се гадае за следващата година

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
В събота е един от най-почитаните празници от българския народ-Спазват се важни ритуали и се гадае за следващата година
3321
Снимков материал: pixabay.com
В събота е един от най-почитаните празници от българския народ-Спазват се важни ритуали и се гадае за следващата година

Празникът се чества на 20 декември и е голям църковен неподвижен празник, на който се отслужва тържествена литургия. Когато датата се падне в неделя, честването се измества ден по-рано – на 19 декември.

Имен ден: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена

Денят е посветен на свети Игнатий Богоносец – ученик на Йоан Богослов.

Смята се, че именно той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям сред хората. Наричан е Богоносец, защото сам казвал, че носи Бога в сърцето си. Ръкоположен е за втори архиепископ на Антиохия и въвежда в богослужението пеенето на два хора. Осъден е на смърт от римския император Траян (98–117) заради християнската си вяра и загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Игнажден е и важен традиционен народен празник. Според народните вярвания от този ден започват Новата година и коледните празници. Смята се за начало на Мръсните дни – периода от Игнажден до Богоявление, който символизира прехода от старата към новата година.

Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея се приготвят постни ястия. На трапезата се слагат сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастният член на семейството обхожда дома с тамян и въглен, като кади за здраве. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“, не работят, за да забременеят и да раждат по-леко.

Българите тачат празника под различни имена: Игнажден, Идинак (Северна България), Идинажден, Игнатьовден (Родопите), Полаз или Полязов ден (Котленско), както и Млада година. Типичен за празника е обредът „полязване“ или „булезене“. През целия ден се следи кой човек ще прекрачи пръв прага на дома. Ако първият гост е добър и заможен човек, се вярва, че годината ще бъде плодородна и щастлива. Съществува поверие, че ако полазникът е момиченце, ще се плодят женски животни.

Полазникът трябва да донесе със себе си трески и съчки, събрани край дръвника. Поставя ги пред огнището, кляка или сяда над тях и издава звуци „пиу-пиу“. Домакинята го поръсва с орехи и сушени плодове, наричайки „кът-кът“. Ритуалът има за цел да осигури добър приплод на домашните птици. След това полазникът разравя огъня, за да изскочат искри, и благославя: „Колкото искрици в огъня, толкова пиленца, агънца, яренца, теленца и прасенца в тази къща!“

В Западна България стопанката подава на полазника решето със семена, които той символично „засява“, наричайки за богата реколта. Първият гост се кани на трапезата и се гощава обилно. Получава специален игнажденски кравай и често бива даряван с риза, чорапи, кърпа или къделя вълна. Ако годината се окаже плодородна, на следващия Игнажден канят същия човек отново.

В Родопите празникът е познат и като „хайвански“, тъй като животните се наричат „хайвани“. Мъжете не впрягат добитъка, а жените раздават питки за здравето на животните. В Източна България кокошките се заграждат с въже или червен пояс и се захранват с варена царевица, за да не се губят и да снасят в двора.

На Игнажден не се изнася нищо от дома – огън, жар или сол, за да не „излезе берекетът“. Не се дава и не се взема нищо на заем.

От този ден започва и събирането на коледарските дружини. В Русенско и части от Разградско е познат обичаят „вардене на квас“. В нощта срещу празника жени и моми се събират тайно, замесват тесто с билки, а в продължение на дванадесет нощи до Васильовден омъжена жена го пази будна. Вярва се, че квасът предпазва от болести, зли сили и магии и носи любов и благополучие.

Трапеза: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft