Д-р Воислав Перишич пропагандира здравословното хранене, а наскоро сподели със зрителите на сутрешно предаване една проста рецепта за домашно приготвена боза.
„Сварете пет литра вода с 500 грама царевично брашно, едно кубче прясна или пакетче суха мая и 200 грама захар“, обясни гастроентерологът. „Казват, че са необходими 400, но не са необходими повече от 200.
Оставете да престои няколко дни в студен килер или хладилник, най-добре е след петия ден. Тогава започва ферментацията, пийте я едва тогава, след това започва да става по-кисела заради ферментацията. Бозата може да престои в хладилник общо десет дни“, каза той.
Д-р Перишич подчерта, че съдържа витамини от група В, които са отлични за нервната система, така че добрата „работа“ на нервите ще бъде първата полза. Също така, тъй като в напитката има мая, а тя е пълна с пробиотични мая, които подпомагат чревната флора, тя е идеална за храносмилането.













