Едва ли има домакиня, която поне веднъж да не е приготвяла сарми. Има всякакви видове, но най-любими безспорно са зелевите сармички.
Зелеви сарми с месо
Продукти:
- една по-голяма глава кисело зеле
 - 1 кг смесено мляно месо (телешко и свинско)
 - пушена сланинка (бекон)
 - прясна сланинка
 - месо по желание (свинско или пилешко)
 - домашна мас
 - 1 чаша ориз
 - сух бахар
 - сол и черен пипер
 - 2-3 глави лук
 - 5-6 скилидки чесън
 - дафинов лист
 
Приготвяне:
Запържете в смес от олио и свинска мас лука и чесъна, след което добавете каймата. Когато всичко се запържи хубаво, се добавя измитият ориз. Добавете малко течност, докато се позадуши оризът и плънката остане на мазнина. Накрая прибавете подправките (сол, черен пипер, бахар, червен пипер, по желание - чубрица и джоджен).
Вземете киселата зелка и отделете листата, като премахнете удебеления край. Завийте стегнати сармички и ги наредете в по-дълбока тенджера, а между сармите поставяйте резени пушена и обикновена сланинка, както и парчета свинско (пилешко). Също така мушнете между сармичките дафинов лист и скилидки чесън. Залейте ястието с топла вода, така че сармите да са покрити. Варете около 2 часа на слаб огън под капак.
Може да ги приготвите и в глинен съд на фурна, предварително загрята на около 150-160 градуса - отново за 2-3 часа.
Накрая направете запръжка на готовите сармички от 1-2 лъжици свинска мас, 1 ч.л. червен пипер и сол на вкус. Залейте ги и оставете да покъкрят още малко.
Да ви е сладко!

                                            
                                        





                                        
                                        
                                        
                                        







