Няколко капки във водата, която поливате и зелените домати ще са готови до дни

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Няколко капки във водата, която поливате и зелените домати ще са готови до дни
28265
Няколко капки във водата, която поливате и зелените домати ще са готови до дни

Когато бях малка, родителите ми често ме водеха на вилата. Зеленчуковата градина беше малка, но винаги имаше достатъчно проблеми за решаване. Обаче много ми харесваше реколтата ! Плодове, зеленчуци всичко антурално и ужасно вкусно. Доматите за съжаление някой път се налагаше да ги набираме малко по-зелени и ги оставяхме да зреят. Тогава изглеждаше като магия - зеленото стана червено. А сега знам как да ускоря узряването на доматите и защо не си струва да ги берете предварително.

Разбира се, всеки градинар би искал да вземе зрели домати точно от храста. Но това не е толкова лесно, като се имат предвид метеорологичните условия и болестите. Беритбата предварително е надежден начин. Но всички знаят, че, узрявайки у дома, плодовете никога няма да получат онези елементи и слънчева светлина, които ги правят невероятно ароматни и вкусни.

Сега знам, че доматите, като много плодове и зеленчуци, отделят етилен дори след прибиране на реколтата. Точно като бананите и ябълките, доматите отделят този газ, което им позволява да узряват при беритба.

Но, както вече казах, такива домати са значително по-ниски по вкусови качества спрямо тези, които са напълно узряли. Те могат да се събират малко по малко през цялото лято. Но ако разбирате, че вечерите стават все по-хладни, а реколтата все още не е узряла, време е да действате!

В крайна сметка, веднага щом температурата започне да пада до 10 градуса, късната светлина започва да се развива както в оранжерии, така и в открита земя . Плодовете спират да растат и узряват.

Когато разберете, че студеното време приближава и зелените домати все още висят на храста, не бързайте да ги берете . По-добре отидете в аптеката и купете най-простия буркан с йод! Именно той ще служи като стимулатор за бърз растеж и узряване на вашата реколта. Следвайте инструкциите по-долу.

 

Разтворете 30 капки йод в 10 литра вода. Решението е готово!

Вържете всеки храст плътно в долната част с медна тел на разстояние 3-4 см от земята. По този начин ще намалите изтичането на хранителни вещества към корените и те ще бъдат доставени в плодовете в по-голяма степен.


Подрежете долните листа, за да  изсмукват силата от доматите.

Напръскайте храстите с подготвен разтвор на йод.

Употребата на йод е полезна и с това, че служи като превенция срещу развитието на самата фитофтора. По този начин ще купите още малко време за доматите. Процесът на зреене значително се ускорява и не е нужно да мислите къде да поставите зелени домати или да чакате, докато най-накрая узреят.

Ние също така препоръчваме да използвате тор от лук, за да съберете реколтата за рекордно време. За да направите това, съберете пълен литров буркан с лук и го сварете в 4 литра вода за 15 минути. Оставете люспите да седят в бульона до следващия ден. Полученият концентрат се разрежда с вода 1: 6 и също се използва за пръскане .

Красотата на този метод е, че той е абсолютно безопасен както за растенията, така и за вашето здраве. Освен това много харесвам тези домати на вкус - нито един купен от магазини не може да се сравни с тях. И макар и по стария начин, научих за него съвсем наскоро. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft