Обожавам билковата му коричка! Пухкаво маслинено хлебче - вече не поглеждаме купешкия хляб у дома:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Обожавам билковата му коричка! Пухкаво маслинено хлебче - вече не поглеждаме купешкия хляб у дома:
Обожавам билковата му коричка! Пухкаво маслинено хлебче - вече не поглеждаме купешкия хляб у дома:
2826
Източник: За Жената
Обожавам билковата му коричка! Пухкаво маслинено хлебче - вече не поглеждаме купешкия хляб у дома:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този мек и ароматен пита хляб с маслини и богатия вкус на билково масло е перфектен избор за всеки повод – от семейни събирания до празнични вечери.

Хрупкавата му коричка и ефирно тесто, допълнени от аромата на пресни билки, ще зарадват всички любители на домашно приготвената храна.

Следвайте тази проста рецепта и се насладете на магията на домашното печиво! Ето какво ви е необходимо за уникалното Маслинено хлебче с билкова коричка :

Маслинено хлебче с билкова коричка

Продукти:

За тестото:

  • 100 мл топла вода
  • 100 мл топло мляко
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка суха мая
  • 2 супени лъжици слънчогледово олио
  • 350 г брашно
  • 1 супена лъжица масло

За билковото масло и плънката:

  • 50 г масло
  • 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 50 г черни маслини (без костилки, ситно нарязани)
  • 50 г настърган кашкавал или сирене (по желание)

Приготвяне:

1. Пригответе тестото: В дълбока купа смесете 100 мл топла вода, 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка суха мая.

Оставете сместа да престои 5-10 минути, докато маята се активира и се образува пяна на повърхността.

2. Замесете тестото: В купата с активираната мая добавете 100 мл топло мляко, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици слънчогледово олио и 350 г брашно.

Месете, докато получите меко и еластично тесто. Накрая добавете 1 супена лъжица масло и продължете да месите още 2-3 минути, за да се смеси маслото с тестото.

3. Първо втасване: Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 45 минути или докато удвои обема си.

4. Оформяне: След като тестото втаса, го омесете за кратко върху набрашнена повърхност и го оформете на топка, която разточете с точилка.

Прехвърлете върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Покрийте тестото отново и го оставете да втаса още 20 минути.

5. Пригответе билковото масло: В малка купа смесете 50 г омекнало масло, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, 1 ситно нарязана скилидка чесън и ½ чаена лъжичка сол.

6. Нанесете билковото масло: С пръсти, лъжица или гърба на пластмасова форма за лед направете малки вдлъбнатини по повърхността на втасалото тесто.

тесто вдлъбнатини

Снимка: YouTube

Разпределете сместа от билково масло равномерно върху целия хляб и напълнете вдлъбнатините с настъргано сирене и маслини.

хляб с маслини

Снимка: YouTube

7. Печене: Загрейте фурната до 180°C. Печете хлебчето 20 минути или докато стане златистокафяво и получи хрупкава коричка.

маслинено хлебче

Снимка: YouTube

8. Сервиране: Оставете маслиненото хлебче да се охлади за кратко преди нарязване. Сервирайте го топло, за да се насладите на всички аромати на билките и маслините.

хлебче с билки

Снимка: YouTube

Насладете се на този прекрасен домашен специалитет и го споделете с любимите си хора! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft