Японките никога не ядат само една храна - това е основната причина, поради която не дебелеят и никога не се налага да спазват диета!
Японките винаги са били сред най-красивите и елегантни жени в света. На 30 години изглеждат сякаш са на 18, а на 40 – сякаш са на 25.
Богато меню
Погрешно схващане е, че японците ядат само суши. Напротив - менюто им е много по-богато и освен риба, съдържа морски дарове и билки, зеленчуци, соя, ориз, плодове, зелен чай... Висококалорични ястия, както и бърза храна, рядко могат да се видят в чинията им. При избора на храна е важно тя да е сезонна и прясна, през зимата ядат месо, риба, супи и топли напитки, докато през лятото ядат морски дарове, студени супи, салати....

Снимка: pixabay
Зеленчуците винаги се нарязват на листа
Варене, печене на скара, готвене на пара, задушаване с много малко олио - така се приготвя храната в Япония. Зеленчуците винаги се нарязват на листа, за да бъдат обработвани възможно най-малко и да запазят колкото се може повече хранителни вещества. Естествената красота, цветът и вкусът са на първо място за тях, затова са много внимателни с подправките и се стараят да не прекаляват и да не натоварват стомаха.
Те се хранят бавно
Храненето за японските жени е цял ритуал. Те се хранят бавно, на малки хапки и малки порции. Храната рядко се декорира, защото настояват за естествен вид, а две различни ястия почти никога не се поставят в една и съща чиния, защото това се смята за липса на вкус.

Снимка: pixabay
Ориз винаги
Оризът е неразделна част от почти всяко хранене в Япония и обикновено се приготвя само с добавяне на сол и масло.
Разнообразна закуска
В Япония практиката за закуска е такава, че тя трябва да се състои от разнообразни храни и няколко малки порции. Трябва да има няколко ястия, обикновено риба, ориз, омлет, мисо супа, соя и някои зеленчуци. Разбира се, с чай.

Снимка: pixabay
Без сладкиши и торти
Японците рядко ядат десерт, а когато го правят, то е в малки количества. Те нямат изискани торти и тарталети и дори правят оризов сладолед (мочи). Това са сладкиши с ниско съдържание на захар, които ние на Запад вероятно дори не бихме харесали - освен заради ефекта на идеално плосък корем.

Снимка: pixabay














