Проф.Кантарджиев: Ето кога се очаква грипът у нас и как да се предпазим за 30 секунди

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Кантарджиев: Ето кога се очаква грипът у нас и как да се предпазим за 30 секунди
25661
Източник: blitz.bg
Проф.Кантарджиев: Ето кога се очаква грипът у нас и как да се предпазим за 30 секунди

Въпросът, който всички си задаваме през зимата е, кога и дали се очаква грипна епидемия , а също и как да разпознаем признаците на грипа.

Засега няма данни, които да говорят кой точно тип грип ще циркулира тази година. Това каза в интервю за в.

“Доктор” проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

настинка

Кога се очаква да дойде грипът тази година и кога ще е неговият пик? Има ли опасност т.нар. Хонконгски вирус да достигне и до нашите географски ширини? Вижте в интервюто с проф. Кантарджиев.

- Проф. Кантарджиев, в медиите излезе информация, че страшен Хонконгски грипен вирус, който предизвиква едва ли не смъртоносна пневмония, се насочва и към нашата страна. Има ли нещо вярно в това?

- Бих казал, че това са по-скоро слухове, жълтини, образно казано. Който разпространява подобна информация, трябва по-внимателно да слуша какво се говори и предлага като факти. Защото аз винаги говоря с факти.

- Какво казват фактите?

- Фактите са следните:

• Първо, фактите са това, което имаме като статистика за заболяемост за нашата страна. Тя се актуализира ежедневно и се анализира. В началото на всяка нова седмица, обикновено понеделник вечерта или вторник, тази статистика се публикува в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Там всеки образован човек може да прочете каква е заболеваемостта въобще от респираторни заболявания, включително грип в региона, в който живее.

• Втората група факти са тези, предоставени от надзора, който осъществява Националната референтна лаборатория “Грип и респираторни заболявания”, която получава материали за всички тежко болни хора в страната. Тази лаборатория доказва и още 16 други респираторни вируса, понякога приличащи на грип.

• Трето - фактите, които се съобщават в официалните издания на Центъра по контрол на заболяванията “Атланта”, САЩ, с който ние много тясно колаборираме. Както и от Европейския център по контрол на заболяванията.

• И не на последно място - данните на Световната здравна организация по отношение на заболеваемостта в Европейския регион на СЗО.  

- Какви са реалните данни за типа грип и грипните щамове, които се очаква да върлуват тази година?

- Засега нямаме никакви данни първо за епидемично разпространение на грипа в нашата страна. Засега нямаме никакви данни и за това кой точно тип грип ще циркулира тази година. Това, което се споменава, и то само като предположение, е, че се очаква грип от група А. И не може да се посочи нито ден, нито час за започването на грипната епидемия. 

Просто на базата на анализа от данните от 10-годишен период за всяка една от областите и за цялата страна общо мога да кажа следното: очакваме по-силно епидемично разпространение на грип през януари - по-точно трета-четвърта седмица на месеца. А пикът може би ще настъпи през втората или третата 1/3 част на месец февруари. Но засега, на този етап, към днешна дата ние нямаме данни за някакви страшни вируси и за някакви страшни грипни щамове в нашата страна.

Инфлуенцата може да се разпознае по много бързото начало

Това припомни в края на миналата седмица проф. Кантарджиев. “От пълно здраве в рамките на 2 часа човек развива следните симптоми: повишаване на температурата, силни болки в мускулите, силни болки в ставите, главоболие или суха, непродуктивна кашлица, загуба на сили” - обясни специалистът, като посочи, че силна болка в гърлото или тежест в гърдите могат да допълнят клиничната картина. 

Епидемиологът изтъкна, че много важно за лечението е да се определят типовете грипни щамове, като припомни, че у нас основно се прилагат два препарата по лекарско предписание. Те не са антибиотици, тъй като с подобни препарати се лекуват само бактериалните усложнения.

Съществено важни са предпазните мерки

Всяка година специалистите припомнят колко важно е да предпазиш себе си, близките си, колегите си, въобще всички, с които имаш контакт. 

“Лично аз не съветвам като се разболееш, особено с висока температура, да тръгнеш по тролеите и да се разхождаш или да решиш точно в този период да свършиш “важна работа”, препоръчва проф. Кантарджиев. Когато човек е с висока температура, когато кашля, може да отложи тази толкова “неотложна” задача.” 

Мийте често ръцете си 

Трябва веднъж завинаги да запомним правилото да измиваме ръцете си със сапун и топла вода, тъй като китайски учени са установили, че грипът издържа само 30 секунди срещу тези наглед простички хигиенни мерки, но всъщност - ефективни средства за предпазване. 

“Един от най-големите проблеми за разпространение на грипа е да се изкашляш в ръка, след което да я подадеш за здрависване”, предупреждава още проф. Кантарджиев. И още:

• Честа употреба на антибактериални мокри кърпи, миене на ръце, дезинфекциране на работните места и най-важното - стойте настрана, ако в близост до вас има болен с прояви на вирус - кашлица, кихане, хрема. Ако комуникираме между себе си на метър и половина разстояние, вероятността да предадем инфекцията е нищожна. Разбира се, разнообразната храна е полезна при грипна епидемия, но не трябва да се прекалява с хранителни добавки и имуномодулатори

• Оказва се, че най-големият проблем всъщност по време на грипния сезон си остават затворените помещения и липсата на проветряване. 

“Ако децата от детската градина прекарват повече време навън, заразените ще са много по-малко”, смята още проф. Кантарджиев. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft