Това са 5-те основни признака на деменция - ето какво да правим, ако ги забележим:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Това са 5-те основни признака на деменция - ето какво да правим, ако ги забележим:
2259
Източник: blitz.bg
Това са 5-те основни признака на деменция - ето какво да правим, ако ги забележим:

Деменцията е сред най-честите заболявания на мозъка , които ни удрят с напредването на възрастта. Никой не е имунизиран срещу коварната болест, за съжаление, затова е важно да познаваме симптомите, за да можем да реагираме навреме за себе си и близките.

Сега невролозите назоваха пет признака , които могат да предскажат за развитието на деменция и други опасни заболявания.

Ако забележите такива промени в близките си - особено, ако са по-възрастни хора, или в себе си, тогава ви препоръчваме да се консултирате с невролог възможно най-скоро и да си направите необходимите изследвания.

мозък деменция

Забравяне

Ако човек започне да забравя скорошни събития, алгоритмите на обичайните действия, правилното поведение, това е тревожен сигнал. Такива признаци могат да бъдат предвестници на когнитивно (интелектуално) увреждане.

Поява на несръчност

Често това е в резултат от объркване в познати ситуации. Например, човек взема купа супа и не осъзнава веднага как да започне да се храни. Или ако трябва да се облече, започва да се суети, не знае какво и как трябва да направи.

Нарушения на речта

Започва да засича по време на разговор, затруднява се да подбере нужните му думи.

Нарушения на двигателните умения

Тоест нарушение в двигателната активност и последователността на движенията. При развитие на деменция хората започват да изпитват затруднения на първо място, при изпълнението на малки движения. Трудно им е да закопчаят копчета или ципове върху дрехите, да пишат с химикалка и т.н.

Световъртеж

Говорим за виене на свят, което се е появило внезапно и не отшумява. Причините за виене на свят, както при по-възрастни, така и при по-млади хора, могат да бъдат много различни. Не бива веднага да си мислите, че това са непременно предвестници на деменция. Въпреки това, много е важно да се обърне внимание на този проблем и да се определи причината. Това може да бъде хипертония или да е следствие на силен стрес.

Възможно е проблемът да се крие и в малките промени във веществото на мозъка, включително в мозъчния ствол. Най-опасното състояние е инсултът на стъблото или нарушеното кръвообращение в задните области на мозъка. Но такова съдово разстройство, като правило, в допълнение към виенето на свят, се придружава от други забележими симптоми - нарушения в речта и двигателните умения, в симетрията на лицето.

симптоми деменция

Полезен съвет

Какви изследвания трябва си направите, ако имате съмнения за проблеми с паметта?

Ако описаните симптоми са се появили, тогава е необходимо да се определи състоянието на веществата в мозъка и съдовете, които го хранят. Най-надеждните данни дават съвременните методи, като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Също така е важно да се определи състоянието на сърдечната дейност, тъй като има така наречените кардиогенни нарушения на церебралната циркулация. За тази диагноза се използва кардиологично оборудване. По-специално, Холтер мониторинг на сърдечната дейност.

Освен това, е необходимо да се определи състоянието на основните показатели на кръвта: нивото на агрегация на тромбоцитите, гликиран хемоглобин и холестерол. Всички тези прегледи и тестове са безплатни, ако са предписани от личния лекар или с направление за специалист.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft