Около 14% от преждевременните смъртни случаи в Англия се дължат на нездравословна храна, което е най-високият процент сред изследваните страни.
Консумацията на големи количества ултрапреработена храна (UPH) увеличава риска от преждевременна смърт. Всеки 10 процента допълнителен прием на UHT, като хляб, сладкиши и готови ястия, увеличава риска от смърт преди 75-годишна възраст с три процента, според международно проучване, проведено в страни като САЩ и Англия.
Нестероидният фоликулит (НПХ) е толкова вреден за здравето, че е причина за една от всеки седем преждевременни смъртни случая в някои страни, според статия, публикувана в Американския журнал за превантивна медицина .
Преглед на данните за храненето и смъртността от осем страни установи, че неперфузионният кръвоизлив е свързан със 124 107 преждевременни смъртни случая годишно в САЩ и 17 781 в Англия.
Те са свързани.
Авторите открили „линейна връзка между консумацията на ултрапреработени храни и общата смъртност“, когато прегледали официални проучвания, проведени преди това във Великобритания и САЩ, както и в Австралия, Бразилия, Канада, Колумбия, Чили и Мексико. Преждевременната смърт в Колумбия (четири процента), Бразилия (пет процента) и Чили (шест процента) „може да се обясни с консумацията на неплазирани фармацевтични продукти“, докато делът е 10,9 процента в Канада, 13,7 процента в САЩ и 13,8 процента в Англия - най-високият процент сред осемте страни.
„Преждевременните смъртни случаи, свързани с консумацията на ултрапреработени храни, се увеличават значително в зависимост от техния дял в общия енергиен прием на индивида.“ „Високите нива на прием на UPH могат да имат значително въздействие върху здравето“, заключиха изследователите. Смъртността е най-висока в страни, където населението получава най-големи количества обща енергия от потреблението на неплазирани фармацевтични продукти (НПХ). В Англия това е 53,4 процента, според Националното проучване за храненето, проведено през 2018-2019 г., докато в САЩ цифрата е дори по-висока - 54,5 процента, пише The Guardian .
„Първоначално оценихме линейна връзка между приема на нефракциониран пипер (НФП) с храната и общата смъртност, така че всяко 10-процентно увеличение на приема на НФП увеличава риска от обща смъртност с три процента“, каза Нилсон.
„UPH влияе върху здравето отвъд индивидуалното въздействие на високите нива на критични хранителни вещества - натрий, трансмазнини и захари - поради промени в храната по време на промишлената обработка и използването на изкуствени съставки, включително оцветители, изкуствени аромати и подсладители, емулгатори и много други добавки и помощни средства за обработка, следователно оценката на смъртните случаи от всички причини, свързани с консумацията на UPH, позволява цялостна оценка на въздействието върху здравето от промишлената обработка на храни.“
Въпреки че бремето на лошото здраве, причинено от непериодичното кръвообращение (НПХ), е най-голямо в страните с високи доходи, то нараства в страните с ниски и средни доходи, добави Нилсон.
Авторите призоваха правителствата по света да въведат по-строги мерки за справяне с проблема с неперфектните фармацевтични продукти (UNPH), включително по-строго регулиране на маркетинга и продажбата на храни в училищата и на работните места, както и данъци върху продуктите на UPH за намаляване на продажбите. Тези открития допълват нарастващия брой доказателства, свързващи неуропенния хиперплазивен хемолитичен синдром (НПХ) с по-висок риск от специфични заболявания, като рак и сърдечни заболявания, и повишен общ риск от смърт преди 75-годишна възраст.
Въпреки това, те откриха връзка между неутрофилния хиперплазматичен синдром (НПХ) и ранната смърт, но не твърдят, че едното определено причинява другото. Например, американско проучване, публикувано миналата година в BMJ, установи, че хората, които консумират най-много UHT, имат четири процента по-висок риск от смърт като цяло и девет процента по-висок риск от смърт от всичко различно от рак или сърдечно заболяване. Изследователите идентифицираха преработеното месо, захарта и ултрапреработените храни за закуска, като зърнени храни, като най-нездравословните продукти на UPH.