10 рецепти да се научим да си правим зеле туршийка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
10 рецепти да се научим да си правим зеле туршийка
10 рецепти да се научим да си правим зеле туршийка
19338
10 рецепти да се научим да си правим зеле туршийка
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяко семейство има свой, любим начин на приготвене на кисело зеле и той се предава като наследство от поколение на поколение. Но в интернет има толкова много интересни рецепти и вече бързате в кухнята, за да зарадвате дома си с нова версия на хрупкава и здравословна храна.

Можете да изброите начините за приготвяне на кисело зеле: със сол, сол и подправки, сухият метод, марината с и без оцет, фино нарязване или разделяне на четири части, с добавяне на плодове, зеленчуци и билки.

Предимството на този сорт е, че винаги можете да изберете правилната рецепта, например, туршия за няколко часа или да сложите в избата и да я оставите там поне седмица.

Хрупкаво зеле

Събрали сме десет доказани в приготвянето на рецепти за хрупкаво зеле, които показаха отличен вкус.

Каним ви да разгледате и се надяваме и вас да ви харесат.


За готвене е по-добре да вземете зеле от средни или късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, иначе ще се окаже меко.

Можете да добавите малко корен от хрян към зелето - танините от него ще влязат в зелето и няма да го оставят да омекне. Червените боровинки в рецептата ще помогнат на зелето да остане хрупкаво по-дълго.

Мариновано зеле 

СЪСТАВКИ

  • 2,5 кг бяло зеле
  • 700 г моркови
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл растително масло
  • 100 мл 9% оцет
  • 1 литър вода
  • 70 г сол
  • 100 г захар
  • 12 пиперки
  • 5 скилидки карфиол
  • 4 дафинови листа

ПОДГОТОВКА

  • Нарязваме зелето.
  • Настъргваме на едро моркови, нарязваме чесъна на филийки.
  • Смесваме зеленчуците и слагаме в съда.
  • Кипнете вода. Изсипете оцет, олио, добавете сол, захар, дафинов лист, черен пипер, карамфил.
  • Оставете маринатата да изстине малко и залейте зелето.
  • Поставете чиния отгоре и потискайте (тенджерка с вода). Оставете го да кисне 10 часа при стайна температура.
  • След това, ако желаете, прехвърлете зелето заедно с маринатата в трилитров буркан. Оставете го да стои в хладилника за 12 часа.
  • Зелена салата за зимата "Есен"


СЪСТАВКИ 

  • 5 кг бяло зеле
  • 1 кг моркови
  • 1 кг лук
  • 1 кг черен пипер
  • 350 г захар
  • 4 супени лъжици сол
  • 0,5 л 9% оцет
  • 0,5 л слънчогледово масло

ПОДГОТОВКА

  • Нарязваме зелето, нарязваме лука и чушките, настъргваме морковите.
  • Внимателно разбъркваме съставките.
  • Добавете захарта, солта, оцета и слънчогледовото масло, разбъркайте добре.
  • Сложете го в буркани, като го смачквате с юмрук. След три дни затворете капаците и поставете в хладилника. Такова зеле се съхранява дълго време и не губи вкуса си.
  • Салата от зеленчуци 

СЪСТАВКИ 

  • 1 кг краставици
  • 2,5 кг домати
  • 1,5 кг сладък пипер
  • 1 кг моркови
  • 2 кг зеле
  • 1 кг лук
  • 4 супени лъжици сол
  • 5 супени лъжици 9% оцет
  • китка магданоз
  • 700 г растително масло
  • 1 супена лъжица захар

ПОДГОТОВКА

  • Обелете и настържете морковите. Измийте и нарежете краставиците. Нарязваме зелето. Нарежете лука на тънки полукръгчета.
  • Чушките се нарязават. Нарежете доматите на тънки полукръгчета. Нарежете магданоза. Разбъркайте всички зеленчуци в голяма купа.
  • Пригответе марината, за това смесете маслото, захарта, солта, оцета. Залейте зеленчуците с марината.
  • Разбъркайте всичко добре и сложете салатата в буркани. Сложете за стерилизиране за 30 минути за литър, половин литър за 15 минути.
  • Обърнете бурканите, покрийте зеленчуковата салата с одеяло. От този брой продукти излизат 7 литрови буркана.

Ранно зеле

СЪСТАВКИ 

  • 2 кг зеле
  • 1 краставица
  • 2 моркова
  • 1 зърнена чушка

МАРИНАТА СЪСТАВКИ

  • 1 литър вода
  • 1 супена лъжица сол
  • 3 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица 70% оцет

ПОДГОТОВКА

  • Нарязваме зелето, настъргваме морковите.
  • Нарязваме ситно краставицата и чушката. Разбъркайте всички съставки.
  • Сложете плътно в трилитров буркан и изсипете вряща марината.
  • 1 литър марината е достатъчен за трилитров буркан зеле.
  • Съхранявайте киселото зеле в хладилника. Не правете много, винаги можете да приготвите прясна партида.
  • Гирийско зеле

СЪСТАВКИ

  • 1 глава бяло зеле
  • 1 глава цвекло
  • 1–2 глави чесън
  • люта чушка
  • 4–6 пиперки
  • сол на вкус
  • Хладка вода

ПОДГОТОВКА

  • Нарежете зелето на парчета заедно със стеблото, цвеклото на кръгчета, лютата чушка на малки парченца. Обелете чесъна.
  • Поставете в дълбок тиган на слоеве: филийки зеле, след това цвеклото, после резени чесън и резенчета люта чушка, черен пипер. И така слой по слой, до краищата на съда, където сте сложили всичко това, все пак да има около 5 см свободно пространство.
  • В друг съд сварете вода и сложете сол в нея, саламурата трябва да се окаже малко по-солена, отколкото предпочитате да осолите първите ястия.
  • Изсипете подредените слоеве зеленчуци с гореща саламура, сложете ги под чиния, обърната с главата надолу и покрийте с капак.
  • След 4-5 дни зелето е готово. Саламурата от под него е подобна на квас от цвекло и е много полезна за стомашно-чревния тракт. Опитайте да готвите, приятен апетит!

Пикантно зеле

СЪСТАВКИТЕ

  • 2 кг зеле
  • 4 моркови
  • 4 скилидки чесън
  • 10 пиперки
  • 5 скилидки съцветия
  • 4 дафинови листа
  • 1/2 чаша растително масло
  • 1/2 чаша 9% оцет

МАРИНАТА СЪСТАВКИ

  • 1 литър вода
  • 2 с.л едрозърнеста сол
  • 1/2 с.л. захар

ПОДГОТОВКА

  • Нарежете прясно зеле. Натрийте морковите на едро ренде. Нарежете на ситно скилидките чесън.
  • Гответе марината. За целта смесете вода със сол и захар. Добавете черен пипер, карамфил, дафинов лист и варете 10 минути. След това добавете растително масло и оцет, оставете леко да се охлади и изсипете зелето.
  • Оставете докато се охлади напълно, прехвърлете в трилитров буркан и го поставете в хладилника за един ден. Зелето е готово за ядене, в хладилника се съхранява добре под конвенционален капак.
  • Бързо осолено зеле

СЪСТАВКИТЕ

  • 300 г зеле
  • 200 г моркови
  • 3 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1,5 с.л 9% оцет

СОЛЕН РАЗТВОР

  • 0,5 л вода
  • 5 супени лъжици захар
  • 2 ч.л. сол
  • 3 дафинови листа
  • 1 люта чушка

ПОДГОТОВКА

  • Измийте и нарежете зелето. Натрийте морковите на едро ренде. Нарежете лука на пръстени.
  • Поставете в буркан на слоеве: част от зелето, така че да покрие дъното на консервата, след това част от моркови, за да покрие напълно слоя зеле, след това слой лук.
  • Обелете чесъна, нарежете на филийки, сложете последния слой. Изсипете оцет в буркан със зеленчуци.
  • Пригответе саламурата: изсипете вода в тигана, добавете сол, захар, люта подправка, дафинов лист, лют пипер. Разбъркайте и подпалете, оставете да заври и оставете да ври 1 минута.
  • Изсипете зеленчуците от туршия в буркана (ако обичате по-пикантно, след това сложете лютата чушка от туршията в буркана). Саламурата трябва напълно да покрие зеленчуците в буркана.
  • Затворете буркана с капак, оставете го на стайна температура за 12 часа и след това хладилник. След един ден зелето е готово.

Хрупкаво зеле 

СЪСТАВКИТЕ

  • 1,5 кг зеле
  • 5 сладки чушки
  • 3 моркова
  • 4 глави лук
  • 50 г морска сол
  • 0,7 с.л. захар
  • 100 г 9% оцет
  • 1 супена лъжица слънчогледово олио

ПОДГОТОВКА

  • Нарежете зелето в леген. Нарежете лука, чушките, натритите моркови.
  • Добавете сол, захар. Първо разтрийте всичко добре с ръце, след това добавете олио и оцет, разбъркайте.
  • Сложете го в буркан, затворете го с обикновен пластмасов капак и веднага поставете в хладилника. Хрупкавото зеле е готово за зимата !
  • Такова зеле може да се съхранява в хладилника дори до пролетта. Може да се използва веднага, но тогава е по-добре да престои поне 3-5 дни.

Бомбено зеле

СЪСТАВКИТЕ

  • 2 кг зеле
  • 400 г моркови
  • 4 скилидки чесън
  • ябълки или цвекло (по избор)

МАРИНАТА СЪСТАВКИ

  • 150 мл растително масло
  • 150 мл 9% оцет
  • 100 г захар
  • 2 с.л. сол
  • 3 дафинови листа
  • 6 зърна черен пипер
  • 0,5 л вода

ПОДГОТОВКА

  • Нарязваме зелето, натритите моркови, нарязваме чесъна на филийки.
  • Поставяме зеленчуците плътно в буркан.
  • Добавете всички съставки за маринатат и го варете 5 минути. Изсипете врящата марината върху зелето.

 

Хрупкаво кисело зеле

ТРИЛИТРОВИ БУРКАНИ

  • 2–2,5 кг зеле
  • 1 среден морков
  • 3-4 дафинови листа
  • черен или подправка на вкус

СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРА

  • 1,5 л вода
  • 40-50 г сол
  • 2 с.л. захар

ПОДГОТОВКА

  • Пригответе саламура, като разтворите сол и захар в топла преварена вода, докато се разтвори.
  • Отстранете горните зелени и повредени листа от главите. Разделете всяка глава на 4 части.
  • Нарязваме зелето, след отделяне на стеблата. Натриваме морковите на едро ренде.
  • Смесваме зеле с моркови.
  • Прехвърлете в чист буркан, подправете малко. Между слоевете сложете няколко дафинови листа и пиперки.
  • Изсипете саламурата в буркана, така че да покрие напълно зелето.
  • Покрийте буркана с капак, но не стегнат. По време на ферментацията саламурата ще се вдигне и може да прелее.
  • Оставете в кухнята за 2-3 дни. Проверявайте дали горният слой зеле е покрит със саламура. От време на време е необходимо да се отделят образуваните газове от зелето, в противен случай то ще бъде горчиво.

За да подобрите вкуса, можете да добавите семена от копър, семена от кер или пресни червени боровинки. Ще се окаже много вкусно хрупкаво зеле . Можете да започнете да го ядете след седмица.

Зелето, приготвено по нашите рецепти, съдържа огромно количество витамин С, активира имунната система, почиства кръвоносните съдове и понижава холестерола . Това е още една причина да приготвите вкусно и хрупкаво зелево предястие за зимата.
Тази храна ви позволява да подобрите процеса на храносмилане и да балансирате производството на стомашен сок. Гответе и зарадвайте своите близки с вкусни и здравословни ястия.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft