6 признака, че НЕ трябва да пиете мляко!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
6 признака, че НЕ трябва да пиете мляко!
9167
6 признака, че НЕ трябва да пиете мляко!

Противоречията относно ползите и опасностите от млякото не стихват. Някои експерти настояват, че това е един от най-добрите източници на калций. Други напомнят, че мнозина не понасят лактозата, която е част от млякото. Искате ли да знаете дали този продукт ще навреди и на вас? 

Ето шест знака.

Лактозата е млечна захар, която се усвоява в организма от ензима лактаза. Ако няма достатъчно лактаза, млякото не може да бъде усвоено правилно. И вие ще страдате от стомашни, чревни или кожни проблеми, без дори да знаете причините за случващото се. 

За разлика от хранителните алергии, които винаги се проявяват ярко, непоносимостта към определен продукт може да даде размазана картина и да се прикрие като други заболявания. Как да разберете дали имате непоносимост към лактоза и по-добре не пийте (или пийте по-малко) мляко? Лекарите съветват да се съсредоточите върху следните признаци.

Подуване на корема

Наскоро ядохте ли и осъзнахте ли, че трябва да разхлабите колана си или да разкопчаете дънките си? Може би въпросът не е, че сте „прекалили“ на масата, а че сте яли (или пили) нещо млечно. Тази версия се поддържа от скоростта, с която се появяват симптомите. „Ако имате непоносимост към лактоза, подуването на корема ще ви притеснява от половин до два часа след хранене“, казва Ейми Горин, диетолог. Не забравяйте обаче, че подобни симптоми могат да бъдат причинени от непоносимост към други храни (например глутен), както и от факта, че се храните неправилно - да речем, твърде бързо, поглъщайки въздух.

Болка в корема

Ако лактозата не се усвоява правилно, бактериите в червата се бъркат с нея , според Ерин Палински-Уейд,  диетолог. Това е един от типичните признаци, че не трябва да ядете млечни продукти.

Киселини в стомаха

Нека си признаем, непоносимостта към лактоза и киселини не винаги вървят ръка за ръка. И все пак те може и да са свързани помежду си. В проучване от 2012 г., публикувано в The Journal of Pediatrics, учените установяват, че децата, които са спрели да пият краве мляко, са по-малко склонни да страдат от киселинен рефлукс (обратният поток на солна киселина от стомаха в хранопровода). 

Ако харесвате мазното „мляко“, имайте предвид още нещо: мазнините помагат за отпускане на сфинктерния мускул на хранопровода, улеснявайки проникването на киселина в него. 

Диария

Причините са същите като за болка и подуване на корема, но ситуацията е по-тежка. „Колкото повече лактоза консумирате, толкова по-лоши са нещата“, обясняват лекари. "Ако сте изпили малко мляко, ще получите газове, ако прекалите, ще имате диария." Ако стомахът реагира по този начин дори на минималното количество на продукта, тогава има абсолютно проблеми с лактазата в организма.

Гадене

Този симптом с непоносимост към „мляко“ се среща доста често, но няма обяснение за него. Някои експерти предполагат, че гаденето може да се дължи на свръхрастеж на бактерии в червата, които се опитват да усвоят лактозата, попаднала в него.

Това предположение се подкрепя от проучване от 2015 г., публикувано в списание Nutrients. Неговите автори откриват връзка между растежа на бактериалната популация и непоносимостта към лактоза при пациенти със синдром на раздразненото черво. Те също така отбелязват, че този растеж често е причина за неприятни стомашно-чревни симптоми.

Екзема, симптом на алергия

Ако сте измъчвани от сърбеж на кожата, запушване на носа, хрема и все още не можете да разберете към какво е тази реакция, помислете: имате ли непоносимост към лактоза?

Няма научни трудове, които директно да потвърдят връзката между нея и алергията. Въпреки това, преглед, публикуван в Postgraduate Medical Journal, гласи, че много от пациентите, които съобщават за екзема, ринит и синузит в хода на проучването, в крайна сметка са с непоносимост към лактоза. Може би това е причината да изключите млякото от менюто си.

Дай твоята оценка:
4 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft