6-те тихи убиеца на имунната ни система - навиците, които ни разболяват:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
6-те тихи убиеца на имунната ни система - навиците, които ни разболяват:
2440
Източник: zdrave.to
6-те тихи убиеца на имунната ни система - навиците, които ни разболяват:

Имунната система е нашата естествена защита срещу опасностите, които ни дебнат отвън. Ако тази стена се пропука, обаче, грипът и настинките са ни в кърпа вързани.

Как тогава да поддържаме имунитета си силен през цялото време? Един от начините е да избягваме тези 6 убиеца на имунната система , които се крият в ежедневните ни навици .

 Според лекарите имунната система на организма никога не спи: постоянно е заета с отблъскване на бактерии и вируси, което свежда до минимум вероятността да страдат от определена болест.

В ежедневието ни има истински „убийци“ на имунната система, които потискат функцията ѝ и ни заплашват с много заболявания, включително и най-опасните.

настинка

Ето кои са 6-те убиеца на имунитета:

Нездравословна диета

Пържени картофи, чипс, шоколад - ако ядем твърде много от тях, на тялото започва да му липсват важни хранителни вещества. В резултат на това основните процеси, включително функционирането на имунната система, вече не могат да работят на 100% и човек става по-податлив на вируси и бактерии.

Изследователи от университета в Бон потвърдиха това в проучване. Техните данни предполагат, че имунната система реагира на диета с високо съдържание на мазнини и калории по същия начин, както при бактериална инфекция.

Такава реакция от своя страна може да има драматични последици: например драстично да ускори развитието на съдови заболявания или диабет тип 2.

студени крака

Студени крака

Не е чудно, че поговорката гласи, че трябва да поддържате краката си топли. Нашето тяло реагира на охлаждането на краката: опитва се да се предпази от по-нататъшни загуби на топлина, заради което свива всички кръвоносни съдове.

Това означава, че лигавиците, които са важни за защитата на тялото, започват да се снабдяват лошо с кръв. Патогенните вируси по-лесно проникват в тялото през студени и сухи лигавици.

безсъние

Липса на сън

Нощният сън е период на интензивна работа на тялото за възстановяване: в него се отделят много вещества, които засилват защитните сили на организма. За да имате добро здраве, трябва да спите достатъчно.

Фактът, че тялото на хора с постоянна липса на сън има намалена способност да образува антитела, които са важни за имунната защита, многократно се потвърждава от проучвания.

„За да може тялото да се бори с инфекциозните патогени възможно най-добре, трябва да спите около 8 часа на ден. С по-малко от 6 часа сън здравето ни може да се повлияе значително в дългосрочен план “, казват експертите.

пушене

Пушачи

Особено опасно за имунната система е, че тютюнопушенето уврежда ресничките в бронхите, които поемат функцията да събират „боклук” в белите ни дробове.

Тези тънки косми пренасят всички замърсяващи компоненти, както и патогени навън, при вълнообразни движения. При пушачите тези реснички атрофират.

Тютюнопушенето води до увеличаване на лечебния период и увеличаване на тежестта на заболяването в случай на настинки, дори и да е пасивно, казват учените.

стрес

Стрес

Разбира се, стресът не може да бъде избегнат в ежедневието, но основното е, че той не трябва да преминава в хронична фаза. Много изследвания показват, че продължителният стрес влияе на защитата на организма срещу патогени. Клетките, съдържащи се в кръвта ни, които ни предпазват от вируси, бактерии и гъбички намаляват.

В резултат на това чувствителността към всички болести се увеличава драстично. Според учените, хората, които са в състояние на постоянен стрес, дори не могат да се предпазят от вирусите и с ваксини.

Алкохолът

Алкохолът намалява не само прага на инхибиране, но и имунната ни защита. Например, учени от Университетът в Чикаго са установили, че по-малко моноцити (имунни клетки) и естествени клетки убийци (които се борят с патогените) стават по-малко в тялото ни няколко часа след употреба на алкохол.

Това води до факта, че тялото реагира по-лошо на вируси, които ни атакуват, а болестите, които вече съществуват в него, се изострят.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft